Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älskar – älskar inte?

FOKUS: RIKSTEATERN
Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand om Fokus: Riksteatern – en serie artiklar som undersöker Riksteaterns utbud och leverans.

Kulturreformerna har kommit och gått.

Riksteatern har bestått.

För några år sedan försvann Rikskonserter från scenen och Riksutställningars en gång så stora verksamhet krympte så att den idag knappt syns.

Men Riksteatern har, nästan mirakulöst, lyckats anpassa sig efter de växlande kulturpolitiska vindarna.

Riksteatern grundades 1933 med de stolta orden: "Det är icke blott huvudstadens befolkning som har berättigat anspråk på att komma i åtnjutande av förstklassig teaterkonst. Nationen i övrigt kan med skäl resa liknande anspråk". Den som uttryckte sig så väl och passionerat var dåvarande ecklesiastikministern, Arthur Engberg.

Länge gav också Riksteatern, eller ”Riks” som den kom att heta, stadga åt nästan hela Sverige. Det var en maktfaktor och en resurs. I början av 1970-talet inträffade rekordåren med publiksiffror långt över miljonen. Sedan växte nätet av länsteatrar och Riksteaterns dominans smälte ner. Publiksiffran förra året låg på dryga 400 000 personer.

Genom åren har en rad varumärken knutits till Rikstatern: Cullbergbaletten, Cramérbaletten, Tyst teater, Södra teatern. I dag presenterar sig Riksteatern ofta som en föreningsburen ”folkrörelse” som hämtar trovärdighet och legitimitet från publiken utanför Stockholm. Det statliga bidraget ligger på 261 miljoner. Därtill kommer alla regionala och lokala stöd till föreningarna. De egna produktionerna är betydligt färre än förr och det mesta görs i samarbete med andra ensembler. De senaste åren har ett ökat fokus på mångkultur betonat streetdance, rap och grafitti i utbudet. Riksteaern har också ett stort engagemang i HBTQ-frågor.

Men vilken betydelse har denna jätteinstitution idag? Vad är det egentligen som erbjuds publiken? Vad får man se i den lilla köpingen? Vad erbjuds i regionstaden? Hur långt når "hela Sveriges teater"?

I en serie artiklar kommer vi att undersöka Riksteaterns utbud och relevans. Vi börjar i morgon med att syna den ökade klyftan mellan stad och land.

*

Läs mer: Våra artiklar om Riksteatern finns samlade här