Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskade olyckliga familj

Annons

Kikki Danielsson lyser upp tillvaron för trasiga själar i ett dansbandsdrama och Kristina Lugn skildrar en syskonskaras trassliga relationer. Den dysfunktionella familjen synas på teaterscenerna i vår.

Teatertrender kommer och går men familjedramatiken består. Det visar inte minst en genomgång av scenkonstutbudet på landets institutionsteatrar i vår.

På Göteborgs stadsteater presenteras tre dysfunktionella familjer i en för teatern ovanlig miljö: landsbygden och dansbandskulturen.

"Kikkiland - en berättelse om godhet och ondska" är ett socialrealistiskt drama skrivet av Dennis Magnusson. Det utspelar sig under ett dygn i det lilla samhället Sandared där tre vingklippta familjer laddar inför en Kikki Danielsson-konsert. Våld, knark och dansbandsmusik flödar på den lilla orten.

Spelar sig själv

Kikki Danielsson spelar visserligen sig själv men ska utöver att sjunga ett tiotal låtar även agera. När hon fick erbjudandet om att debutera på teaterscenen, därtill i ett slags solskensroll, blev hon först djupt misstänksam, berättar hon. Menade de allvar? Det gjorde de, och nu känns det helt fantastiskt att vara på plats i Göteborg och repetera.

Jag lever i ett slags rosa bubbla som jag hoppas inte spricker. "Teatern och Kikki Danielsson", det är ju en kulturkrock kanske många tycker, men jag tycker inte det nu.

Pjäsen beskriver hon som bitvis ganska rå. Även om hon under sina år som turnerande dansbandssångerska ofta upplevde hur fansen sökte upp henne efter spelningarna fick hon sällan höra deras livshistorier.

Ibland kunde man ju se människor som betedde sig konstigt på dansgolvet och undrade hur de hade det hemma. Men det fick ju aldrig jag veta. Här får man se hur det kanske kan vara.

Outhärdlig trygghet

Även Dramaten sätter upp ett nyskrivet familjedrama. "Hej, det är jag igen", av poeten och akademiledamoten Kristina Lugn får premiär i april. Hos Lugn är familjen ett på samma gång tryggt och outhärdligt rum att vistas i.

Det handlar om det där beroendet som kan finnas i en familj, att man har sådant behov av att vara nära de personer som kanske skadar en mest, säger regissören Sara Giese.

Anna-Klara, sufflör på operan har fått sparken efter att ha somnat under "La Traviata" på grund av sömntabletter som hennes storasyster, läkaren, har skrivit ut. Även den tredje systern, arbetsförmedlingschef, blir engagerad i Anna-Klaras framtid.

Det är vansinnigt svart, roligt och Kristina Lugnskt, säger Sara Giese som dessförinnan regisserar Sverigepremiären av "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" på Örebro länsteater.

Pjäsen, baserad på Mark Haddons bästsäljare, handlar om autistiske Christopher Boone, 15 år, som hittar grannens hund dödad med en högaffel. När han avslöjar mördaren uppdagar han också sanningen om sin egen familj.

Det är en fantastisk historia, en vuxenpjäs helt och hållet berättad ur ett barns perspektiv. De vuxna framstår som väldigt märkliga och irrationella.

Mer läsning

Annons