Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almqvist från riksdag till mediejobb

Annons

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas (SD) förre ekonomisk-politiske talesperson som avgått från sin post, lämnar också riksdagen. Han avsäger sig även sitt medlemskap i partiet. Almqvist ska nu ägna sig åt medieverksamhet.

Efter en hel del diskussioner har vi tillsammans landat i en ståndpunkt om att det gagnar varken Erik eller partiet att han fortsätter i riksdagen. Han har väl precis som vi insett att det blir svårt för honom att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut som Erik har fattat, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare till TT.

Han uppger att kontakter regelbundet förekommit mellan Almqvist och olika personer i partiet sedan denne lämnade posten som ekonomisk-politisk talesperson. Söder påminner också om att partiledningen har manat Almqvist att allvarligt överväga sin framtid i riksdagen.

TT: Hans situation blev ohållbar ur partiets synvinkel?

Ja, och det har ju också Erik insett.

Enligt Söder har Almqvist när han nu lämnar inte rätt till någon ersättning från riksdagen eftersom han inte suttit i tre år.

I stället ska bolaget Samtid och framtid, som helägs av partiet och som till hösten 2013 ska dra igång egen medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning, samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist.

Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Söder.

Enligt honom ska Almqvist "dra igång infrastrukturen" kring projektet. Det innebär bland annat att utveckla affärsplan, bedriva rekrytering och hitta betalningslösningar samt prenumeranter till projektet, säger Söder.

Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Söder vill inte gå in på hur mycket partiets bolag kan tänkas komma att betala till Almqvists bolag.

TT: Har partiet några andra ekonomiska uppgörelser med honom?

Nej, det har vi inte.

Kort efter beskedet att han lämnar riksdagen och partiet sände Almqvist själv ut ett meddelande på Twitter: "Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det". Meddelandet avslutas med en så kallad smiley som leende blinkar.

När Almqvist nu går står Anna Hagwall, 59, från Rättvik, som petades som andre vice ordförande 2009, på tur att ta över riksdagsplatsen. Hon har tidigare sagt sig vara intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen.

Men någon konflikt med partiets ledning finns definitivt inte, enligt Björn Söder.

Nej, jag känner inte till att det har funnits någon konflikt över huvud taget mellan henne och partiledningen utan vad jag känner till så har det varit någon kontrovers inom kvinnoförbundet, men inte med partiledningen.

Almqvist använde rasistiska tillmälen under en bråkig utekväll 2010, vilket fångades på film.

Den 14 november i år publicerade tidningen Expressen filmen där SD-topparna Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth hamnade i en diskussion med komikern Soran Ismail.

Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av tillmälet blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land" och "du argumenterar som en liten fitta".

Filmklippen visar även hur Sverigedemokraterna beväpnar sig med järnrör och hur Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en bil.

Efter publiceringen avgick Almqvist ur partistyrelsen och lämnade uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. Han valde dock att sitta kvar i riksdagen. Dagen därpå tog Kent Ekeroth timeout som rättspolitisk talesperson. Han sitter ännu kvar i riksdagen. Både Ekeroth och Almqvist blev av med sina utskottsplatser.

Christian Westling lämnade den 16 november sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för SD Stockholms stad.

En förundersökning om hets mot folkgrupp lades ner för att för få personer hörde vad som sades.

Frågan om Almqvists riksdagsplats har sedan händelsen hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honom att "allvarligt" tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.

Richard Jomshof är SD:s nye rättspolitiske talesman medan Sven-Olof Sällström är ny ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist.

Mer läsning

Annons