Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almega värnar svenska modellen

Fyra distriktsordföranden för GS facket, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen hävdade i torsdagens ÖA bland annat att vi i Almega skulle frångå den svenska modellen och utmana lönebildningen. Inget kan vara mer fel.

Almega värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen och vill utveckla kollektivavtalen så att fler företag är beredda att ansluta sig till den. Tyvärr ser vi att alltför många nya företag i nya växande branscher väljer att inte teckna kollektivavtal. För att vända den utvecklingen har vi i årets avtalsrörelse lagt fram olika förslag på hur vi kan utveckla kollektivavtalen så att de bättre möter behoven i det moderna närings- och arbetslivet.

På samma sätt resonerar vi i frågan om flexpension, som bland annat Unionen drivit. Fram tills nu har vi inte varit beredda att teckna avtal om flexpension, men vi har förstått att frågan är viktig för våra fackliga motparter. Därför har vi föreslagit en modell för flexpension, som passar tjänsteföretagens behov och deras medarbetare, som ger den enskilde medarbetaren möjlighet att välja mellan extra pensionsavsättning eller lön. Det enda som nu tycks skilja oss från våra motparter är att vi vill att den anställde själv ska har makten över flexpensionen och själv kunna bestämma om han eller hon vill göra en sådan avsättning. Vi ser fram emot en ansvarstagande och konstruktiv avtalsrörelse där vi tillsammans med facken tecknar avtal som är bra för medarbetarna, företagen och för Sverige.

Stefan Koskinen

arbetsgivarpolitisk chef Almega

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel