Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig bussolycka utanför Umeå

Två chaufförer skadades allvarligt när en buss och en lastbil frontalkrockade utanför Umeå i dag. Många av bussens passagerare, ett 20-tal ungdomar, skadades också, de flesta lindrigt.

Bussen var på väg från Vännäs mot Umeå när den i en skarp kurva utanför Klabböle kom för långt ut i vägbanan. I det hala väglaget var krocken med en mötande lastbil oundviklig.

- När bussen bromsade kände jag att det släppte. Jag såg lastbilen och tänkte att nu flyger jag, säger 20-årige Jonas Sandqvist, en av busspassagerarna.

Förarna fastklämda
Vid kollisionen kastades lastbilen av vägen medan bussen blev stående uppe på vägbanan. Någon panik utbröt aldrig. De flesta busspassagerarna kunde ta sig ut på egen hand medan båda förarna klämdes fast.

Många av ungdomarna skadades, ingen dock livshotande. Många grät och var chockade över det som hade hänt.

Jonas Sandqvist kunde själv gå från platsen med stödkrage runt nacken och sin snowboard under armen.

Flera räddningstjänster kallades till olycksplatsen och de skadade förarna kunde efter en stund tas loss och föras till sjukhus.

Fyra till skadades
Olov Nyström är kollega med den skadade busschauffören. Han misstänkte att allt inte stod rätt till när han inte som vanligt mötte kollegan i utkanten av Umeå:

- Jag började att fundera när jag inte såg honom. När jag kom fram hit med min buss såg jag vad som hänt, säger han medan lastbilschauffören förs bort med ambulans.

Förutom de båda chaufförerna som skadades allvarligt fick enligt Norrlands universitetssjukhus fyra personer måttliga skador vid olyckan. Ett antal personer skadades lindrigt.

De som var inblandade i krocken erbjöds krishantering och stöd på sjukhuset, dit de fördes med en extrabuss.THOMAS ERIKSSON/TT