Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig botten i nya "Solsidan"

Annons

Döden. Perfekt tema för säsongspremiären av Sveriges största humorserie. På söndag sänds det första nya avsnittet där Felix Herngrens rollfigur begraver sin mamma.

Ove Sundberg på begravningskaffe, Alex med en urna i Freddes nya lyxbåt. När TV 4:s "Solsidan" sparkar igång sin fjärde säsong är Felix Herngrens rollfigur Alexander Löfström i full färd med att förbereda sin mors begravning. Det går... Tja, ni kan föreställa er - fritt fall genom de hämmade känslor och krångliga tillkortakommanden som är "Solsidans" signum.

För Mia Skäringer och Felix Herngren, seriens medelklasspar Anna och Alex, var det en utmaning att ta sig an det allvarsamma ämnet i säsongens första avsnitt.

Även om man spelar in en komedi gäller det att man lever sig in i situationen. Det är jobbigt att tänka på döden och vänner och bekanta, det var lite tufft, säger Felix Herngren.

Mia Skäringer fyller i:

När min egen far dog hade jag inte direkt svårt att hålla mig för skratt. Men när det är så där sorgligt finns det så många situationer där det inte får bli fel. Snittarna ska ut i tid och kaffet ska bli bra. Dyker Ove Sundberg upp då, på en begravning, då kan man ju känna att svetten börjar rinna.

Absurd komik

"Solsidan" sändes första gången 2010 och är TV 4:s mest framgångsrika komediserie någonsin. Premiären av seriens andra säsong sågs av nästan 2,6 miljoner tv-tittare och snittet ligger på nära 2 miljoner tittare på avsnitt. Hemligheten ligger kanske i att serien lyckas balansera en smått absurd komik med vardagens stilla drama. Barn föds, föräldrar dör, någon ångrar en tatuering.

Situationerna måste ha en allvarlig botten någonstans. Det gäller att aldrig glömma bort det allvaret även om man ska göra komik av det. Vi har ofta de diskussionerna på plats för att inte skämta bort de delar där vi måste få ett djup i det, säger Felix Herngren.

Herngren är en av "Solsidans" skapare, men för första gången har han inte varit med och skrivit manus. Arbetet med långfilmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" tog för mycket tid. I stället har Josephine Bornebusch, seriens sluga hemmafru Mickan, kallats in för stärka manusgruppen.

Jag har skrivit länge, men kanske inte riktigt vågat ta steget fullt ut. När jag fick den här förfrågan kändes det som en självklar start. Det låter kanske lite märkligt eftersom det är den största tv-serien, säger hon.

Mer läsning

Annons