Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt vanligare med hussvamp i norr: "Hus med krypgrund går inte att besiktiga"

Det är väldigt svårt att avslöja om det finns hussvamp i en fastighet.
– Det är inte lätt för en besiktningsman. Det handlar ju om en okulärbesiktning. Man bryter inte upp golv och väggar hur som helst, säger Mikael Hultman, Ocab.

Ocab i Örnsköldsvik jobbar bland annat med sanering och avfuktning. I den egenskapen konsulteras företaget oftast när det har uppstått bekymmer i fastigheter – precis som i fallet med den hussvampsangripna fastigheten i Docksta.

Läs mer: Martina i Docksta köpte hus fullt av hussvamp: "Kände mig besviken och utlämnad"

Mikael Hultman är fukttekniker hos Ocab och konsulterades av husköparen när fuktskadorna redan hade upptäckts. Han menar dock att det inte är lätt för en besiktningsman att upptäcka hussvamp.

– En besiktningsman kan bara berätta om det han ser och eventuella risker. Hussvamp är svårt att se, speciellt i en trossbotten eller i väggar. Men man kan påtala brister och risker på ett objekts konstruktion, säger han.

Mikael Hultman berättar att han rekommenderar osäkra huskunder att anlita en besiktningsman eller fukttekniker och att det även finns försäkringsbolag, som exempelvis gör egna besiktningar innan en tilläggsförsäkring kan tecknas.

När det gäller hussvampen i Dynäsfors i Docksta menar Mikael Hultman samtidigt att ingen skugga ska falla över besiktningsmannen.

– Han har besiktat det som har gått att okulärbesiktiga.

– Det handlar ju om en okulärbesiktning, man kan bara berätta om det man ser. Som sagt river man inte upp golv och väggar vid en besiktning.

– Vi på Ocab upplever att det har blivit vanligare med hussvamp i vårt område, framför allt när det gäller äldre hus med torpargrund.

Läs mer: Efter mardrömsköpet – nu startas insamling för att hjälpa Martina och hennes djur: "Jag blir rörd"

Torbjörn Lundström är vd hos Ocab i Örnsköldsvik, som har ungefär 20 anställda, som bland annat jobbar med sanering och fukt.

– Vid vissa lägen kan det vara svårt att se allt, typ som i det här fallet när det är ett hus med krypgrund, som inte är besiktningsbar. Rent generellt är hus med krypgrund en risk för mikrobiell påväxt av svamp, säger han.

Att hänvisa till dolda fel och konsultera juridisk hjälp tror Torbjörn Lundström kan vara den enda vägen att gå vidare om man drabbas av hussvamp, då äkta hussvamp är en så pass envis och speciell svamp, med en förmåga att leta sig till ställen man inte förväntar sig.

– Man måste vara medveten om att det exakta spridningsområdet inte går att fastställa innan man har rivit eller frilagt allt, säger han.

– Det är ingen lätt grej att köpa hus. Det handlar om upplysningsplikt och undersökningsplikt från både köpare och säljares sida – och vad som har framkommit innan köpet.

Läs även: Här klarar sig grisen från julbordet – möt Martina som själv tar hand om 48 djur

Enligt Ocab skulle det uppskattningsvis kunna kosta i storleksordningen 1,5 miljoner kronor att sanera och återställa huset i Dynäsfors.

– Det är självklart väldigt tråkigt det som har hänt, men tyvärr inte ovanligt. Vi har fler liknande fall som vi jobbar med just nu, säger han.

Säljarens ansvar för dolda fel enligt Jordabalken:

Jordabalken 4 kap. 19§ Om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet eller om den annars avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet, tillämpas vad som sägs i 12§ om köparens rätt att göra avdrag på köpeskillingen eller häva köpet. Köparen har dessutom rätt till ersättning för skada, om felet eller förlusten beror på försummelse på säljarens sida eller om fastigheten vid köpet avvek från vad säljaren får anses ha utfäst. Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet. Lag (1990:936).