Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt gick distriktsstyrelsens väg – inget gehör för Sollefteås önskan

Annons

Allt gick distriktsstyrelsens väg. Socialdemokraterna i Västernorrland lovar inte tre akutsjukhus kvar i länet och inte heller att pröva Norrtäljemodellen i Sollefteå/Kramfors.

– Jag är väldigt besviken, säger Marie Eriksson, ombud från Sollefteå.

Sjukhusstriden i som splittrar partiet utspelades inför öppen ridå på den socialdemokratiska distriktskongressen i Härnösand på lördagen.

Efter drygt två timmars debatt stod klart att motioner från Sollefteå och Kramfors om tre akutsjukhus avslås, likaså motioner från Sundsvall och Timrå att koncentrera all akutvård till Sundsvall och omvandla Sollefteå och Örnsköldsvik till närsjukhus.

I praktiken betyder det här att man överlåter till partiets landstingsgrupp att fortsätta sin inslagna väg, närmast att flytta akuta ortopediska operationer från Sollefteå.

Marie Eriksson, Nils-Gunnar Molin och Tommy Svensson var flitigt i farten i kongressens talarstol. Efter beslut var besvikelsen påtaglig.

– Folk i Sollefteå trodde verkligen på vallöftet om tre akutsjukhus. Nu plötsligt har man aldrig sagt det. Det känns väldigt tråkigt.

– Jag är också väldigt besviken att vi inte får pröva det här med sammanhållen vårdkedja i samarbete mellan kommuner och landsting, säger Marie Eriksson.

Sammanhållen vårdkedja kan översättas med Norrtäljemodellen. Andreas Sjölander i landstingets ledning utlovar besked till Sollefteå och Kramfors i slutet av månaden. Om det blir ja eller nej är en öppen fråga.

Partidistriktets ordförande Eva Sonidsson manade i sitt öppningstal om att hålla ihop och ta ansvar.

Efteråt tycker hon att det lyckades.

– Jag är glad att delegaterna förde en lugn och saklig debatt. Sollefteås förslag var ju att dra i handbromsen. Då är risken att tappa fart i hela processen.

– Jag förstår att de är besvikna nu. Men vi har det beslutsförfarande vi har och ja, jag tycker man har förståelse för att vi står inför stora utmaningar, säger Eva Sonidsson.