Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt från himmel till helvete – tio år med Fjällräven Center

Fjällräven Center – tidigare Swedbank Arena – har funnits i drygt tio år. Det är givetvis värt att fira.

Det är också precis vad Modo Hockey ska göra på lördagskvällen, då klubben bjudit in till en medlemsafton där såväl prominenta hockeygäster som stjärnartisten Måns Zelmerlöv finns närvarande.

Läs också: Tio år i arenan – här är stjärnorna som listas i Modos bästa femma

Man kan lugnt säga att det har varit tio omtumlande år. Få arenor i landet har nog upplevt så höga toppar och så djupa dalar under så kort tid.

Två historiska händelser ringar in hela decenniet:

2006/2007: Modos första säsong i arenan blir en fantastisk framgångssaga som kröns med ett SM-guld och stor fest i mars.

2015/2016: Modos tionde säsong i arenan blir en av de värsta i klubbens historia. 1 april är flaggskeppet förpassat till allsvenskan.

Däremellan har det hänt mycket och vi har på de här sidorna samlat ett antal personer och händelser som på olika sätt påverkat Modo Hockey – och Fjällräven Center.

Vad minns du själv?

► Av alla positiva minnen från Fjällräven Center är nog det här det allra starkaste för många. Året är 2007. Det är den sjunde och avgörande matchen i "Slaget om Västernorrland", kvartsfinalserien mot Timrå. Lägg därtill att det är sudden death. Modo kommer två mot en, Oscar Steen passar i sidled till Per Svartvadet – som sätter pucken i nät. Taket lyfter.

► Mattias Timander skriker ut sin frustration sedan Modo halkat ur slutspelet 2008. Modo vann "Slaget om Västernorrland" 2007 men kunde inte följa upp det året därpå.

► En dåre eller ett geni? Karol Krizan lämnade få oberörda och blev – mycket tack vare SM-guldet givetvis – en kultfigur i Modo. 2007 var han med och vann SM-guld – i december 2008 fick han lämna klubben, mitt under säsongen, kort efter att bilden ovan togs.

► 25 november 2009. Sju män vid ett podium. Swedbank Arena är ett minne blott – från den här dagen är det namnet Fjällräven Center som gäller. Kärt barn har många namn och "Lyan" blev efter ett tag allmänt vedertaget. Än i dag är det dock många som kort och gott säger "arenan".

► Ett episkt fotografi, taget den 28 november 2009. Peter Forsberg, Niklas Sundström och Markus Näslund – tre Modolegendarer och tidernas (?) bästa JVM-kedja – återförenas när Modo gästas av Rögle. Den lineupen gick inte av för hackor, om man säger så...

► Han gjorde bara två säsonger i Modo, den gode Dan Hinote, men lämnade ett stort avtryck. Amerikanen blev med sin personlighet och intensiva spelstil snabbt en publikfavorit och än i dag skiner Modosupportrarna upp när hans namn kommer på tal. Gjorde sin första säsong i klubben i Kempehallen under lockouten 2004/2005 och återvände fem år senare när Modo huserade i Fjällräven Center.

► En tung period med ett lyckligt slut. 2011 tvingades Modo spela en kvalserie där det länge var väldigt osäkert om laget skulle överleva. Det hela slutade med en direkt avgörande match mot Södertälje i sista omgången. Modo pallade för trycket i hemmaborgen och vann med 2–0. Slovakerna Ladislav Nagy och Lubos Bartecko (bilden) värvades för att ta laget till slutspel men fick i slutänden finna sig i att fira en kvalseger.

► Nybildade Ulvö Hockey, som huserade i division 2, kvalificerade sig för DM-final redan under sin första säsong. Den 8 februari 2013 bjöd laget så upp Modo till dans i Fjällräven Center inför den finfina publiksiffran 4262. Hur det gick? Modo vann – med 12–11! Detta sedan bland annat Mario Kempe bjudit på ett så kallat zorromål.

► Dystra scener i Fjällräven Center sedan Modos damer förlorat SM-finalen mot Linköping på hemmaplan den 19 mars 2014. Allting var upplagt för en drömkväll på hemmaplan; 3449 åskådare var på plats (då ett publikrekord för svensk damhockey) och Modo vände 0–1 till 2–1 inför tredje perioden. Linköping kvitterade dock och avgjorde sedan i sudden death efter en omtalad utvisning på Modo – hemmalaget begärde mätning av den mask som gästernas målvakt Kim Martin bar, en chansning som inte gick hem.

► Han kom, han såg lite stapplig ut, han blev säsongens snackis – och han gjorde mål i kvalet mot Vita Hästen. Modos värvning av den ärrade slagskämpen Donald Brashear slog ner som en bomb i november 2014. Få saknade åsikter om den vänlige jätten – en del funderade till och med på om det bara var en pr-kupp. Klart är i alla fall att han på 16 matcher gjorde större avtryck i Fjällräven Center än vad somliga gjort på en hel karriär.

► En av de största stunderna i Fjällräven Centers tioåriga historia. Den 26 februari 2015 var det Peter Forsbergs tur att få en förtjänstfana hissad i Fjällräven Center. Den store 21:an höll ett starkt tal som bland annat innehöll det i Modokretsar numera odödliga citatet "Ingen jävel kommer att slita ut det här Modohjärtat".

► Bilden är tagen den 1 april 2016. Nej, det var inget aprilskämt – Leksand slog verkligen ut Modo i SHL-kvalet. Kontrasterna i arenan efter slutsignalen var otroliga. På isen och i hemmabåset satt närmast apatiska hemmaspelare och på läktaren flödade tårarna hos supportrar som inte trodde att det som just hade skett var sant. Samtidigt, i samma arena, firade Leksand den osannolika kvalseriesegern tillsammans med sina tillresta fans. Kontrasterna kunde knappast ha varit större.