Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vräks från sina hem

Skärpta regler för bland annat a-kassa och sjukersättningar börjar visa sig i fler krav på vräkning av hyresgäster.

I södra Norrland verkar antalet avhysningsärenden komma att öka med ungefär 20 procent jämfört med förra året.

Det visar en undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem & hyra gjort. Under 2009 kom sammanlagt 356 ärenden till Kronofogden med krav på vräkningar. Fram till augusti månad i år handlar det om 301 ansökningar och om trenden håller i sig lär man passera 400 ansökningar innan årsslutet.

Önskemål om att hyresgästen ska flytta kan bli aktuella när någon anses störa omgivningen för mycket, eller när man inte betalar hyran.

I Hyresnämnden kan det tas upp tvistemål mellan parterna, men det är sällan det slutar med avhysningar. Däremot kan det definitivt bli fallet om man inte betalar hyran i tid.

Då kopplas Kronofogden in och ungefär var tredje ansökan slutar också med en avhysning.

Enligt Hyresgästföreningen märks det bland annat på att de allmännyttiga bostadsbolagen i södra Norrland börjat lämna in flera sådana ansökningar. Ö-vikshem har till exempel haft 29 sådana fall fram till augusti månad. Och Mitthem i Sundsvall hade redan i augusti med råge passerat antalet avhysningsfall man hade under hela fjolåret.