Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler polisbilar krockar

Allt fler polisbilar är inblandade i trafikolyckor och oftast är polisbilens förare ansvarig.

Forskaren som studerat polisernas framfart i trafiken säger sig vara skrämd över det usla resultatet.

Författaren bakom rapporten "Polisbilen som aldrig kom fram", som presenterades på torsdagen, är inte nådig i sin kritik mot Rikspolisstyrelsen.

Jag är skrämd av resultatet av min egen undersökning. Den visar att Rikspolisstyrelsen misslyckats med att få fram bra bilförare. Olyckorna är vanliga över hela landet och inom alla polismyndigheter. Detta hade jag inte väntat, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, till TT.

Han har studerat trafikolyckor med polisbilar inblandade åren 1997-2008 och funnit att de blivit fler med åren. Under perioden rapporterades 1763 olyckor, varav två med dödlig utgång. Enbart under 2008 inträffade totalt 3000 incidenter med polisbilar. Då uppgick skadekostnaderna för kraschade polisbilar och personer till 300 miljoner kronor.

Studien visar att de flesta av olyckorna sker när polisbilarna körs under vanlig patrullering, det vill säga inte under en brådskande utryckning. I över av hälften av fallen har olyckorna orsakats av polisbilens förare.

Två olyckor med dödlig utgång har inträffat under de elva år undersökningen omfattar.

Jörgen Lundälv är mycket bekymrad över olycksutvecklingen inom polisen.

Polisen ska leda vår strävan att nå nollvisionen på vägarna men det har de inte gjort. Polisen ligger efter och har glömt bort sig själva i det nationella trafiksäkerhetsarbetet, säger han.

Han underkänner delvis polisutbildningen och hävdar att den inte alls är inriktad på att utbilda duktiga bilförare.

Hälften av olyckorna har inträffat i mörker. Blivande poliser utbildas inte i mörkerkörning. Det är knappt man klarar av halkkörningen, säger han.