Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler mår psykiskt dåligt – samhället ställer sjuka krav på unga

Allt fler unga mår allt sämre. Sedan 1990-talet har andelen barn och unga som lider av psykisk ohälsa fördubblats och i dag är nästan 200 000 barn och unga drabbade.

Det gör ont. För vi vet hur det känns. Vi har själva erfarenheter av psykisk ohälsa. Precis som många av våra vänner. Alla känner någon.

SSU har länge kämpat för frågan om större satsningar på att stoppa psykisk ohälsa bland unga. Det finns goda skäl till det. Att så många unga mår dåligt kan inte betraktas som ett individuellt problem — det är ett samhällsproblem som kräver politiska lösningar.

Vi vill se:

Screening av ungas psykiska hälsa i skolan. Socialstyrelsen och Skolverket ska få i uppdrag att se över hur ett program för screening av ungas psykiska hälsa ska kunna komplettera de screeningprogram som redan finns.

Hårdare och hårdare sållar skolan ut elever med ett betygssystem som fokuserar på ens misslyckanden i stället för ens framgångar.

Vård utan väntan för unga som mår dåligt. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska kortas genom att samma hjälp ska kunna erbjudas på vårdcentraler om kompetensen finns. Landstingen ska öka tillgängligheten och stärka BUP, den specialiserade psykiatrin samt vårdcentraler.

Snabbt stöd i mobilen. Den digitala ungdomsmottagningen UMO.se ska byggas ut och öka sin kapacitet så att unga lättillgängligt kan få stöd, vård och hjälp att hitta rätt i vården.

Rätt stöd vid självmordstankar hos barn och unga. Socialstyrelsen och Skolverket får i uppdrag att utveckla en metod för prevention av självmord och psykisk ohälsa.

Vi menar att det inte är den nya generationen som är sjuk. I stället driver vi tesen att det är samhället som ställer sjuka krav, samhället vars vård fungerar sjukt dåligt, samhället som är sjukt ojämlikt.

Hårdare och hårdare sållar skolan ut elever med ett betygssystem som fokuserar på ens misslyckanden i stället för ens framgångar. För många, så många som varannan ung människa, har en otrygg anställning i en allt tuffare arbetsmarknad. Och att påstå något annat än att stress och press och psykisk ohälsa drabbar olika på gruppnivå — utifrån klass, vart i landet du bor, utifrån sexuell läggning och könstillhörighet, utifrån etnicitet och funktionalitet — det vore lögn.

Det är därför högerns lösningar inte håller. För även om det finns stöd över blockgränsen för riktade satsningar så gäller inte detsamma när det kommer till grogrunden bakom problemen. Vi behöver politik för ökad jämlikhet.

Vår egen erfarenhet av psykisk ohälsa är att en ofta känner sig väldigt ensam när en drabbas. Att omgivningen inte vill eller kan hjälpa eller förstå. Men vi vet, i våra hjärtan, att det vore ovärdigt av oss att inte göra allt vi kan. Det är vårt löfte.

Emil Nordfjell, ordförande SSU Örnsköldsvik

Caisa Johansson, SSU Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel