Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler köper böcker i julklapp

Bokbranschen ser fram emot årets jul. En stark höstutgivning och en försiktig trend att fler vänder sig till sin lokala bokhandlare för sina köp inger optimism.

Det ser ut att bli en bra jul för bokhandeln. Många storsäljande författare har kommit ut med nya titlar under hösten, årets Nobelpristagare i litteratur är ovanligt lättsåld och branschen känner en försiktig optimism gällande bokhandlarnas förmåga att stå emot nätförsäljningen.

– Vi har haft vind i seglen i ett halvår, många köper böcker i bokhandeln igen. Det började redan förra året i USA, där pratar man om "buy local"-trenden, människor vill helt enkelt handla lokalt, säger Anna Möller Wrangel, som är vd på Svenska Bokhandlareföreningen.

Bilden bekräftas av flera bokhandlare. Anders Källgren på Globe Bokhandel i Ludvika säger att hösten har gått bra, och att julförsäljningen gynnas av hur utgivningen har sett ut.

– Det finns ingen given Zlatanbok i år som kan säljas direkt från pall på Ica Maxi, i stället har vi en bra spridning med många säkra kort som Leif GW Persson, Jan Guillou och Jonas Jonasson. Det är positivt för oss bokhandlare, säger han.

Anders Källgren tror inte heller att stormarknaderna plockar in Lena Anderssons Augustvinnande "Egenmäktigt förfarande".

– Henne får vi nog i stort ha i fred, och det är en titel som vi kan sälja bra av.

Även i landets nordligaste delar tror man på en bra december. Tora Lindberg på Kiruna Bokhandel säger att de utöver stark skönlitterär försäljning även har sett ett ovanligt kraftigt sug efter faktaböcker.

– Titlar som Lena Sundströms "Spår", Martin Schibbyes och Johan Perssons "438 dagar" och Malala Yousafzais "Jag är Malala" går väldigt bra, säger hon.

I fjol blev norske Lars Myttings "Ved" den stora överraskningen, en faktabok som ingen hade räknat med i förväg men som inte gick att stoppa när gnistan tänts. Någon titel med samma potential har inte dykt upp i år.

Den nya Pisarapporten som släpptes samtidigt som julhandeln drog i gång kan också bidra till en ökad försäljning.

– Jag tror faktiskt att uppgifterna om den sjunkande läsförståelsen i Sverige kommer att påverka, det är inte svårt att tänka sig att många föräldrar och mor- och farföräldrar väljer att lägga en extra bok under granen i år, säger Anna Möller Wrangel på Svenska Bokhandlareföreningen.

Carin Blom som är analytiker på HUI Research (tidigare Handelns utredningsinstitut) säger att bokbranschens betydelse för hela julhandeln inte ska överskattas.

– Bokhandeln står för en knapp procent av den totala detaljhandeln, det finns betydligt större branscher som påverkar julhandeln mycket mer, som elektronikbranschen och klädbranschen, säger hon.