Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler klagar på offentlig upphandling

Allt fler företag visar missnöje med myndigheternas upphandlingar.
Överklagandena ökade i fjol med 31 procent.
– Jag tror på dialog med branscherna, säger Thomas Byström på Företagarna.

Offentlig upphandling omsätter gigantiska pengar. Konkurrensverket beräknade häromåret värdet av alla inköp till mer än 600 miljarder kronor i Sverige.

Hur stora värden som omsätts i Västernorrland vet ingen. Men klart är att allt oftare drivs anbudsstriderna till domstol.

I fjol begärdes överprövning i 140 fall hos förvaltningsrätten i Härnösand. Hittills i år har ytterligare 26 fall registrerats.

– Företag som lämnat in anbud är mer angelägna att få det prövat i dag. Det är ganska lätt också att missa någonting när man skriver ett anbudsunderlag, säger Ylva Johansson, lagman och chef på förvaltningsrätten.

Nya krav på miljö och sociala villkor är på gång i upphandlingarna. Det förväntas leda till fler som överklagar.

– Reglerna är under ständig utveckling. Dessutom kommer EU-rätten in.

– Bestämmer man något i EU kommer det in i vår lagstiftning och EU-rätten är komplicerad, säger Ylva Johansson.

En överprövning gör att upphandlingen avstannar. Man tittar därför på att begränsa rätten att överpröva och att införa en avgift.

Läs också: Landstinget köper – för tre miljarder

Enligt Ylva Johansson ligger såväl näringslivet som myndigheterna på i den frågan.

– Alla vill att upphandlingar ska avslutas så fort som möjligt. Mycket pengar står på spel, säger hon.

Thomas Byström, regionchef på Företagarna, hittar både ljus och mörker i utvecklingen.

– Förståelsen från kommunerna har blivit bättre. Man har tagit till sig kritik. Samtidigt ändras ju reglerna och det finns fortfarande stora problem, säger han.

– Bland annat ställs krav på heltid och kollektivavtal i upphandlingar. Det sätter en väldig begränsning för små företag.

– Man glömmer att titta på vilken kvalitet som erbjuds. Man mäter på fel sätt. Det man kan kräva är goda arbetsvillkor men inte mer.

Vem som värst eller sämst av upphandlande myndigheter i regionen vill han inte gå in på.

– Det är svårt att hänga ut någon. Man har kommit olika långt i dialogen kan man säga. Inte med flit, utan jag tror det är okunskap.

– Men även vi på företagarsidan måste bli bättre på upphandlingar. Jag tror på dialogmöten med olika branscher innan en upphandling sätter i gång, uppger Thomas Byström.