Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler får rätt mot Försäkringskassan

Socialförsäkringsmålen fortsätter att öka kraftigt på länsrätten, liksom bakläxan för Försäkringskassan. Mer än var femte sjukpenning eller sjukersättning som överklagas ändras i domstolen. Det visar den senaste årsstatistiken.

- Ökningen kan bero på Försäkringskassans organisation med snabbare handläggningstider. Men även att man har en fortsatt mer restriktiv tillämpning i ärendena, kommenterar länsrättens chef, lagman Ylva Johansson

- Det är fler som inte får sjukpenning. Det har stor ekonomisk betydelse för den enskilde. Därför överklagar man i stor omfattning.

I reda siffror inkom 561 fall som rör socialförsäkringen till länsrätten i Västernorrland under fjolåret. Det är 19 procent fler än året före och hela 72 procent fler än för fyra år sedan.

Ökningen i år beror alltså knappast på att Försäkringskassan blev tuffare just 2007. Däremot har kassan avgjort fler ärenden som går att överklaga.

Vad värre är, Försäkringskassan tar dessutom fel beslut i mer än vart femte fall. Noga räknat ändras besluten i länsrätten i 22 procent av sjukpenningfallen och i 21 procent av fallen som gäller sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension och sjukbidrag.

Det här betyder att felprocenten ökar. Motsvarande siffra förra året var att Försäkringskassan tvingades till reträtt i 18 procent av fallen, knappt en gång på fem.

Ylva Johansson låter förvånad över utvecklingen.

- Normalt är det betydligt färre än så som får ändring, jämför hon med andra ärendeslag.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14