Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler beroende av sin mobiltelefon

Kollar du mobilen på toaletten? Måste du ha med dig mobilen när du går på en promenad? Nöjeskollar du på mobilen när du är med ditt barn?

I så fall kan du vara mobilberoende.

Det är oftast unga kvinnor det handlar om. De verkar i högre utsträckning än män ha ett behov av att ständigt vara uppkopplade – och löper större risk att hamna i ett mobilberoende.

– Om du tittar dig omkring ser du väldigt många kvinnor i 20-årsåldern med smarta telefoner. De pratar i mobilen när de kör bil. De är ständigt uppkopplade och inloggade på Facebook, Instagram och andra sociala nätverk, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem.

Det har i flera år tagit emot spelmissbrukare och människor som är köpberoende, ofta via näthandel. Allt fler anhöriga hör av sig till behandlingshemmet. De oroas över att personer i deras omgivning använder sina mobiltelefoner för mycket och de undrar hur de ska få dem att sluta.

– De smarta telefonerna är största boven, de är ett bra verktyg för människor med exempelvis spelberoende. Behovet att vara ständigt uppkopplad och tillgänglig verkar vara obegränsat för många, säger Roger Thörn.

Varför just unga kvinnor verkar vara överrepresenterade när det gäller mobilberoende har Roger Thörn ingen teori om.

– Jag vet faktiskt inte, men det är väldigt sorgligt. Många verkar leva sina liv genom sin telefon. Hur mycket närmare kan det komma in i vardagsrummet? Detta är enormt farligt för de som är i farozonen. Vad är det för fel på att umgås öga mot öga?

– Jag ser barn i tioårsåldern med smarta mobiler som har ett beroendebeteende. Häromdagen var jag på middag med bekanta. Deras barn fingrade på sina smarta telefoner under hela måltiden, och föräldrarna sa ingenting. Det är inte sunt, konstaterar Roger Thörn.

Allt fler använder smarta telefoner. Mellan 2011 och 2012 steg till exempel antalet vuxna mellan 25 och 35 år som har en smart telefon med 32 procent.

Anna Appelblad, kurator och socionom på Humanresurs i Örnsköldsvik, ser den smarta telefonen som ett fantastiskt hjälpmedel i många situationer.

– Men vi måste vara smartare än de smarta telefonerna och våga ta paus lite då och då. Vi behöver tid för medveten närvaro och eftertanke, säger hon.

Roger Thörn befarar att mobilberoendet kommer att öka i takt med att antalet smarta telefoner gör det.

– Det finns en direkt koppling mellan smarta telefoner och ett mobilberoende – och mellan spelmissbruk och smarta telefoner, säger han.

Så vad gör man om man tror att man kan vara mobilberoende?

– Kasta din smarta telefon och köp en "gammal", en som inte har tillgång till nätverk, säger Roger Thörn.

För de som behandlas på Kolmårdens behandlingshem för till exempel spelberoende blir vistelsen en tur tillbaka i historien. Där är nämligen smarta telefoner förbjudna.

– Och folk blir galna – de får abstinens, säger Roger Thörn, som planerar att nästa år starta en verksamhet även för mobilberoende:

– Det verkar finnas många människor som har ett stort behov av hjälp.

Sofia Mirjamsdotter är journalist med över 17 000 följare på Twitter. För två år sedan tilldelades hon Stora journalistpriset för arbetet med hashtaggen #prataomdet. Om mobilberoende skriver hon såhär:

"Behöver beroende alltid vara negativt? Jag är internetberoende, för att internet finns. Liksom jag är beroende av elekricitet även om jag troligen hade klarat mig utmärkt även innan både internet och elektriciteten uppfanns".

 

■ Test: Hur mobilberoende är du?

1. Känner du behov av att vara uppkopplad och kolla mobilen allt oftare och längre?

2. Har du tänkt att du borde använda mobilen mindre?

3. Använder du mobilen i badrummet?

4. Har du smugit med mobilen och undanhållit för vänner eller familj att du använt den?

5. Påverkar mobilanvändandet viktiga relationer negativt?

6. Kan du känna ångest under längre perioder som du inte är uppkopplad?

7. Skulle du klara att lämna mobilen hemma om du gick på promenad?

8. Känner du tvång att använda mobilen när du kör bil eller cyklar?

9. Använder du mobilen när du är i samtal med andra?

10. Nöjeskollar du på mobilen om du är med ditt barn?

11. Blir sömnen påverkad av att du inte kan sluta kolla på mobilen?

12. Märker du att du utan särskilt mål kollar appar och sociala medier mer än en 30 minuters period om dagen?

13. Använder du mer än två timmar om dagen med mobilen förutom att tala i telefon?

14. Använder du den när du borstar tänderna?

15. Har mobilen påverkat ditt pluggande eller ditt arbete negativt?

16. Om du hör ett ljud från mobilen på natten, känner du dig tvungen att gå upp och titta?

Källa: Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem (som råder de som får nära full pott att se över sitt beteende).