Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn luras att sexposera

Annons

Allt fler barn, främst flickor, luras av vuxna män att sexposera på nätet.

Polisanmälningarna om antalet barn som utnyttjas för sexuell posering har ökat explosionsartat de senaste åren.

Men mycket få döms.

2009 anmäldes 127 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering - i fjol var siffran 758, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Hittills i år har nästan 500 brott anmälts.

Förklaringen ligger delvis i att ett par stora härvor med många offer nystats upp. Men det har också sannolikt skett en ökning i faktisk brottslighet, enligt poliser. Antalet mötesplatser på nätet växer samtidigt som unga i dag har helt andra möjligheter att spela in och publicera ljud och bild.

Förut hade familjen kanske en dator i bostaden, i dag har ungdomarna egna smartphones vilket ger gärningsmännen direkt access till flickrummen, säger Jörgen Lindeberg på Rikskriminalen och expert på nätsexbrott mot barn.

Rikskriminalen har i dag uppsikt över uppemot tusen män som aktivt söker kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte och som man kan anta ska begå sexuella övergrepp mot barn. Men få ärenden går till åtal och ännu färre döms. Sedan 2010 handlar det om nio-tio personer per år som dömts. Polisarbetet brister i både kunskap och samordning.

Till viss del är det en generationsfråga. En 60-årig polis är kanske inte så haj på msn, Kik och Instagram och får då givetvis svårt att utreda ett sådant ärende. I dag kan också ett ärende pågå i flera olika län utan att någon känner till att det är samma gärningsman, säger Jörgen Lindeberg.

Mer läsning

Annons