Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre lånar böcker

Vi lånar allt färre böcker på bibliotek. Siffrorna pekar neråt i hela Västernorrland, enligt siffror från Kungliga Biblioteket.
Störst är minskningen i Sollefteå och Timrå, där har utlåningen minskat med 24 respektive 36 procent sedan 2009.
– Det här är en trend som pågått länge. Böcker har blivit billigare och laddas hem över nätet, säger Airi Palm Borden, bibliotekarie på Härnösands kommunbibliotek.

Att det lånas allt mindre böcker är inget unikt för Västernorrland. Trenden är densamma över hela världen. Istället laddar vi ned det vi vill läsa över nätet. Eller handlar böcker billigt. Också det på nätet.

Niklas Vestling, 23, från Härnösand hör till dem som lika gärna läser en bok på datorn eller surfplattan istället för att hålla ett fysiskt exemplar i handen. Men biblioteket besöker han ändå, även om det inte alltid är för att låna en bok.

– Jag går hit för att läsa en tidning, eller bara insupa atmosfären. Det har också hänt att jag lånat en bok som ser intressant ut, kokböcker, fantasy eller deckare. Men det blir alltmer sällan.

I Västernorrland lånade varje invånare i snitt sju böcker per person förra året, en nedgång med drygt nio procent sedan 2009. Ser man till barn i åldern 0-14 år är nedgången inte lika stor, minus fyra procent. Fortfarande tycks bokintresset var ganska högt i de yngre åldrarna. I genomsnitt lånade de 21 böcker per år.

Sollefteå sticker ut i statistiken. Sedan 2009 har lånen minskat med drygt 20 procent både till barn och vuxna. Dock ökade antalet besökare på biblioteket i Sollefteå det senaste året.

Även totalt sett i hela Västernorrland är det allt färre som lånar böcker. På fyra år har det årliga antalet utlånade böcker och andra medier på biblioteken i länet minskat med drygt 170 000 böcker.

2009 gjordes drygt 1 861 600 lån i länet. När fjolåret summerades var siffrorna inte lika höga, drygt 1 690 000 stannade det vid, omkring 170 000 färre lån än för fyra år sedan.

Enligt Airi Palm Borden på Härnösands kommunbibliotek finns det flera orsaker bakom den minskande bokutlåningen.

– Mycket av den information som man tidigare fick genom att låna böcker hittas idag via nätet på bibliotekets datorer.

Hon menar att biblioteken fått en annan roll idag.

– Det är fortfarande en viktig mötesplats för människor där man lånar datorer, läser tidningar och har möten. Vi ser också att e-bokslånen stadigt ökar.

Att de faktiska boklånen minskar innebär inte att biblioteken fått en minskad betydelse, enligt Airi Palm Borden.

– Vi försöker anpassa oss efter den nya tiden och har, bland annat, inrättat en datastudio som blivit välbesökt. Att boklånen minskar betyder inte att antalet besök minskar i lika hög grad. Och i förhållanden till folkmängden ligger Härnösand fortfarande bra till i rikstatistiken, säger hon.

Klasskompisarna Elina Österlund, 19, och Elina Tjell, 19, som går första året på gymnasiet väljer fortfarande den vanliga boken före e-boken.

– Det är bra att biblioteket finns. Nu är vi på jakt efter en engelsk klassiker som vi fått i uppgift att läsa på språkundervisningen i skolan.