Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterpratarna ett populärt sommarinslag – "Folk ringer och vill vara med"

Nu är årets "Semesterpratare" presenterade och det är som vanligt en salig blandning av lokala profiler som ska berätta om sina liv. – Vi har en bra blandning i år, från kultur till teknik, med åldrar från 25 år till över 90 år, säger Robert Rungstad, ordförande i Radio Nolaskogs.

Annons

Årets semesterpratare presenterades utanför Gnistan i Örnsköldsvik den 15 juni. De flesta var samlade.

Det här är femte året som Semesterpratarna, förr kallat Sommarpratarna, sänds på Radio Örnsköldsvik och tidigare har bland annat den före detta Modotränaren Per Bäckman och Ulla Löfven, Stefan Löfvens hustru, medverkat. I år ser Radio Nolaskogs att de återigen fått ihop ett gediget fält av lokala, kända ansikten.

Här är hela listan på årets Semesterpratare

– Programmet är väldigt populärt, dels för att det sker lokalt och att man får lära känna människor på ett bra sätt, säger Robert Rungstad, ordförande i Radio Nolaskogs.

Och det är inga problem att fylla alla 31 dagar, menar Rungstad.

– Folk ringer till oss och vill vara med, berättar han.

Mikael Lindnord, före detta multisportare, tror att det finns ett stort intresse att lyssna på vad folk från traken har upplevt.

Två av årets semesterpratare är pensionerade prästen Pia Boija som uppmärksammades efter sin motdemonstration mot nazister förra sommaren, och Mikael Lindnord, före detta multisportare världskänd för sin hund Arthur som han tog med hem efter en tävling i Sydamerika. Båda har blivit utsedda till årets västernorrlänning, Mikael 2014 och Pia 2015. De tycker om konceptet med Semesterpratarna och tycker att det ska bli roligt att höra på allas berättelser.

– Jag tror att det finns ett stort intresse av att höra vad folk som kommer härifrån har upplevt, säger Mikael Lindnord vars program sänds den 21 juli.

Men det är inte helt lätt att sammanfatta ett liv på en dryg timme.

– Man har så många olika historier, så man får ibland kapa sina "darlings", säger Mikael.

Pia Boija blev utsedd till Årets västernorrlänning och ska i sitt program prata om hennes barndom och prästyrket.

Pia Boija kommer att berätta om Örnsköldsvik som hon minns det från sin barndom, hur hon ser på tro, sin karriär som präst och om det som är viktigt i hennes liv.

–Det viktiga är förstås familjen och vännerna, men också djur och natur, säger Pia.

Alla medverkade presenterades under onsdagen på Gnistan i Gullänget och sändningsordningen lottades som vanligt på plats, de flesta pratare var på plats. Först ut blir psykiatrikern Ullakarin Nyberg och därefter följer en person varje dag fram tills den sista juli. I augusti sänds programmen en vända till och alla går att hitta på Radio Örnsköldsviks hemsida.

– Från början var det lite både och om folk ville ställa upp eller inte, men nu har det fått en lite förhöjd status att vara med. De som säger nej gör det kanske av tidsskäl eller att de inte känner sig hemma med radiomediet, säger Robert Rungstad.

Mer läsning