Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga söker bostad i Örnsköldsvik: Drygt 11 000 i Övikshems kö

Rekordmånga människor står just nu i kö för en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Övikshem. "Vi har 3 400 lägenheter och drygt 11 000 människor står i kö, säger Gunilla Westman," chef för uthyrningen.

Annons

Så här såg det ut i mars i år, där platschefen Lars Norgren visade Byggsigurds påbörjade bygge av 93 lägenheter efter Nygatan.

Trycket har aldrig varit hårdare på bostadsmarknaden i länet och då Örnsköldsvik i synnerhet. Just nu står närmare 11 100 personer i lägenhetskö hos Övikshem i Örnsköldsvik, vilket förvisso är något lägre än i våras, men likväl är på en nivå som är av rekordformat.

– Vi har 3 400 lägenheter i kommunen. Just nu är bara två av dessa outhyrda. Men det beror sannolikt på att hyresgäster har flyttat ut och att lägenheterna ska renoveras innan nästa flyttar in, säger Gunilla Westman, som aldrig har varit med om ett så hårt tryck som för tillfället.

I snitt handlar det om tre års väntetid för en bostad i Övikshems regi, men det kan också bli lite längre och kortare – allt beroende på efterfrågan i vissa områden.

– Läget är betydligt annorlunda mot förr, då vi ständigt hade tomma lägenheter i vissa områden, säger hon.

Just nu är trycket på en bostad i allmännyttans regi i länet tuffast i Örnsköldsvik, även om situationen i Sundsvallsområdet är ungefär den samma.

När det gäller Övikshems lägenhetsbestånd är trycket absolut hårdast i de centrala delarna, det vill säga centrum, Gullänget, Sörliden och Valhalla. Lägenheter finns även i Köpmanholmen, Bjästa, Bredbyn, Domsjö, Själevad och Husum.

Anders Nordin är vd för privatägda Byggsigurd, som har ungefär 150 lägenheter och är den största privata aktören när det gäller butikslokaler. Anders Nordin berättar att han har ungefär samma bild som Övikshem när det gäller bristen på bostäder, framför allt centralt.

– Man kan säga att rent allmänt är det ett bra uthyrningsläge för dem som har lägenheter. Jag har talat med en del andra fastighetsägare och det är samma bild där, säger han.

Ritning över de nya lägenheterna

I april nästa år räknar Byggsigurd med att deras nya lägenheter på Nygatan ska vara inflyttningsklara, dessutom är man i full gång med att projektera för bygget på Järvedsstrand.

– Vi har några lägenheter kvar på Nygatan, mest stora och mindre. Tvåor och treor är fulltecknade, säger han.

– Jag tror att trycket kommer att lätta allt eftersom det byggs mer i kommunen, men vi ser att efterfrågan exempelvis på våra lägenheter i Köpmanholmen också har ökat. Men i grund och botten är jag inte överraskad. Köpmanholmen har blivit attraktivare sedan fabriken försvann.

Läs även: Övikshem lyssnar på kritiken: Linden blir trygghetsboende utan avgift för värd/värdinna

Läs även: Stenhårda krav för att få hyra lägenhet – det säger ditt bostadsbolag om inkomstkraven

Mer läsning

Annons