Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar de nya RUT-reglerna gälla: "Hoppas att detta ska skapa fler jobb"

Beskära träd, installera dataprogram och flytta möbler. Från första augusti utökas rutavdraget till att gälla fler tjänster. Från regeringshåll tror man att detta kommer skapa fler jobb. Men det håller inte alla med om.

Annons

Ny månad och nya rutavdrag. Nu kan privatpersoner göra avdrag på fler hushållsnära tjänster. De tjänster som det utökade rutavdraget gäller är inom trädgårdsarbete, flytthjälp och IT-service. Tony Söderström äger firman Kjelles service i Örnsköldsvik som erbjuder allt från städning till flytthjälp. Han är mycket positiv till de nya rutreglerna.

– Det är tummen upp för oss. Och det är bra för det skapar ju jobb, säger han.

Tony Söderström har redan märkt av en ökad förfrågan efter firmans tjänster.

– Det är flera som ringt om de nya tjänsterna redan nu, säger han.

Tony Söderström, ägare av Kjelles service, tror att han kommer kunna anställa fler i och med de nya rutreglerna.

Att de utökade ruttjänsterna kommer att skapa fler jobb är ett av huvudargumenten från såväl regeringshåll som från Skatteverket. De nya reglerna är en del av migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen för att skapa fler jobb åt främst nyanlända, men också åt de utan högre utbildning.

– Det här ska ge större möjlighet att anställa folk som inte gått i skola eller inte kan så bra svenska, särskilt hos flyttjänster. Vi hoppas att detta ska skapa fler jobb som inte kräver specialistutbildning, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Men Bobbe Sjölander, ägare av BC Flytt & alltjänst i Sollefteå, håller inte med.

– Nej, jag tror inte att jobben kommer bli fler. Folk flyttar när de flyttar, enda skillnaden är att de får avdrag. Jag tror inte flyttningarna kommer att öka. Hos oss blir det inte fler anställda, säger han.

På Skatteverket tror man att de utökade ruttjänsterna kommer att öka antalet vita jobb, de jobb där löntagaren betalar skatt och arbetsgivaren betalar sociala avgifter till Skatteverket. Och det ser man som mycket positivt. Trots att de nya reglerna kostar Skatteverket omkring 300 miljoner i skattereduktioner tror Pia Blank Thörnroos att det kommer gå jämt ut med tiden.

– Om fler tjänster blir gjorda genom de nya reglerna får vi in skatt i form av arbetsgivaravgifter och annat. Det är både och, inte bara en förlust, det kan också vara en vinst, säger hon.

Men detta är inget man har räknat på.

– Vi vet att vi betalat ut flera miljoner i skattereduktioner. Vad slutnotan blir vågar jag inte säga, säger hon.

Bobbe Sjölander ser däremot inget positivt med de nya rutreglerna.

– Det här är en sak som kommer kosta staten mer, jag ser ingen fördel med det, säger han.

Läs också: Rutavdrag allt populärare.

Läs också: Flyttrut och flera andra nya lagar.

Mer läsning

Annons