Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näske Krog bytte ägare via Blocket – och nu blir det asiatiskt på menyn

En annons på Blocket har gett Näske Krog nya ägare och en ny inriktning.
– Vi satsar på asiatisk mat, men självklart behåller vi den klassiska laxplankan och planksteken, säger Xiaohong Ji, som även driver restaurang i Umeå.

Annons

Näske Krog efter E4, några kilometer söder om Bjästa, har länge varit en rikskänd vägkrog – dessutom med gott renommé för sina många fiskrätter.

Redan 1988 var det invigning med ett krögarpar från Gävle som ägare. Sedan dess har matstället bytt ägare ett antal gånger och flest år i köket hade ägarna Stig Strömberg och Åsa Lindström, som drev restaurangen mellan 1997 och 2014.

– Jag var faktiskt med och bar in möblerna när restaurangen öppnades, säger Åsa Lindström, som nu driver Restaurang Sundhem med sambon Stig Strömberg.

Nya ägaren Xiaohong Ji har drivit restaurang i många år, inte minst i Stockholm, Lycksele och Umeå.

Xiaohong Ji är ägare till Näske Krog och Hotell Skulesjön. Till höger systersonen Lei Ye, som är platschef i Näske.

– När jag upptäckte Näske Krog på Blocket föll jag direkt. Jag hade aldrig varit här förut, men vilket bra läge och vad vackert det är här. Jag tyckte om platsen direkt, säger hon.

Xiaohong Ji träffade säljarna en söndag. På tisdag bestämde hon sig för att köpa och ytterligare en dag senare var de överens.

Sedan dess har lokalerna, som även inrymmer Hotell Skulesjön med 12 nyrenoverade rum, fått ett rejält ansiktslyft.

– Ja, vi har kostat på en hel del, säger hon och åsyftar en helt ny entré med receptionsdel och plats där lunchbuffén serveras.

Två kockar med asiatisk mat som specialitet finns i restaurangen, men även den typiska Näske-maten kommer att serveras.

Den nygamla restaurangen öppnades i lite mindre skala för ett par veckor sedan.

– Vi har inte hunnit göra mycket för att locka folk, men vi har en ny hemsida på gång, säger Xiaohong Ji, vars systerson Lei Ye kommer att sköta restaurangen i form av platschef.

Just nu arbetar två kinesiska kockar i köket, men även en kock är anställd för att tillaga traditionell svensk mat.

– Självklart serverar vi de fisk- och kötträtter, som har funnits här tidigare. Men vår lunchbuffé är med asiatisk profil.

Platschefen Lei Ye har öppnat upp Näske Krog och Skulesjöns Hotell igen.

– Och vi har även köpt en bostad i Bjästa för vår personal, säger hon.

Tillsammans med familjemedlemmar har Xiaohong Ji varit involverad i flera restauranger, men den i Näske, liksom en i Umeå, driver hon helt i egen regi.

– Jag kom till Sverige för 16 år sedan. Jag kommer från en mindre stad i närheten av Shanghai i Kina, berättar hon.

Men innan Xiaohong Ji kom till Sveige har hon även jobbat inom restaurangbranschen i Spanien och Frankrike.

– Jag trivs jättebra i Umeå. Det är lite lugnare där när man har barn. Men vem vet; kanske blir det Örnsköldsvik nästa gång, säger krögaren, som erbjuder 120 restaurangplatser och 12 hotellrum några stenkast från E4.

– Och svenskt julbord blir det förstås även i december, säger hon.

Läs även: Här blir det krog och hotell

Läs även: Lista: Här äter du bäst i landskapet

Näske Krogs nya logotype.

Mer läsning