Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsstyrelsen oroas av läkarflykten: "Vi sitter inte med armarna i kors"

Läkarflykten från Sollefteå sjukhus oroar även politikerna. Jan-Olov Häggström, landstingsstyrelsens vice ordförande (S) vill ta reda på hur det ligger till.

Annons

– Vi sitter inte med armarna i kors. Jag är lika oroad som Nina Fållbäck Svensson om kirurgakuten inte går att öppna efter sommarstängningen, säger Häggström.

Den 25 augusti har PAU, personal allmänna utskottet, sammanträde. Häggström har hos utskottets beredning, som träffas den 15 augusti, begärt att frågan ska tas upp.

– Jag vill veta under hur lång tidsperiod de här läkarna sagt upp sig, varifrån de sagt upp sig och varför de slutar. Om det stämmer att det är 19 läkare från Sollefteå så är det illa, säger Häggström.

Jan-Olov Häggström, vice ordförande i landstingsstyrelsen (S).

Enligt Ångermanlands läkarförening slutar de flesta på grund av den nya länsklinikorganisationen och beslutet att plocka bort den akuta ortopedin från Sollefteå sjukhus.

Bland läkarna ser man det beslutet som ett första steg för att sedan ta bort även den akuta kirurgin och som en logisk följd av det även förlossningen.

Enligt Bo-Göran Widman, överläkare på Sollefteå sjukhus och ordförande i Ångermanlands läkarförening, blir det konsekvensen av de beslut som redan fattats.

– Man kan inte ta hand om akuta traumapatienter om den akuta ortopedin försvinner, de är beroende av varandra, har han tidigare sagt.

Men även i Örnsköldvik har läkarflykten tiltagit och enligt läkarföreningen kommer det senare i höst att se lika illa ut där.

Jan-Olov Häggström konstaterar att det inte fattats några beslut om den akuta kirurgin eller förlossningen.

– Det har spridits en bild att Sollefteå sjukhus läggs ner. Men så är det inte. Finns det någon dold agenda så känner i varje fall inte jag till den. Det är bekymmersamt om akuten inte kan öppna efter semestern och jag vill veta hur det ser ut och lyfta frågan, säger Jan-Olof Häggström.

Läs också: Kirurgakuten i Sollefteå hotas.

Läs också: Läkarflykt även i Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons