Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens äldre mer nöjda än någonsin med maten: "Vi ska vara väldigt stolta"

I 20 år – i vått och torrt – har Kjell-Erik Fahlander ätit lunch vid Rönnens restaurang i Örnsköldsvik. – Jag var här på underhållning en gång 1996. Sedan dess är jag fast. Maten är fantastisk och personalen underbar, säger han.

Annons

I en färsk undersökning konstateras att människor på kommunens vård- och omsorgsboenden och de som har hemtjänst, aldrig har varit mer belåten än nu med den mat de får.

– Självklart är jag nöjd. Vi ska vara väldigt stolta över maten. Vi använder bra råvaror och har en duktig och engagerad personal, säger Marie Mattsson, avdelningschef och kostchef i kommunen.

Sammanlagt produceras ungefär 2 400 portioner varje dag vid kommunens tillverkningskök, både i centrum och på landsbygden.

– Största köken finns i Bredbyn och Bjästa, mycket beroende på att det även tillverkas skolmat där, säger Marie Mattsson.

Inom samtliga områden i enkäten pekar siffrorna uppåt när det gäller det äldres betygsättning, vilket märks tydligast när det gäller matens smak och att den också ser aptitlig ut. Att maten smakar bra har 95 procent av 269 svarande inom särskilt boende gett besked om och 94 procent av 272 inom ordinärt boende har sagt samma sak.

Kjell-Erik Fahlander och Zandra Sjökvist vid Rönnens restaurang, som matgästen Kjell-Erik har besökt dagligen i 20 år.

– Vi jobbar hela tiden med förbättringar. Det kan handla om att nya råvaror ger bättre resultat, säger Marie Mattsson och påpekar att just fiskrätter är en sådan sak.

– Det handlar även om att ändra recept och att lyssna på de som äter, säger hon sedan.

Ungefär 350 måltider tillverkas varje dag vid Rönnens tillagningskök i Valhallaområdet, som fungerar både som restaurang och tillagningskök för ett par vård- och omsorgsboenden i området.

– Vi har i snitt ungefär 70 matgäster i restaurangen varje dag, säger Zandra Sjökvist, en av kokerskorna, som just den här dagen bjuder på både pasta med köttfärssås och kallskuren skinka till lunch.

– Och vi tillverkar även mat till ett dagcenter, säger hon och påpekar att det även handlar om middagar till vård- och omsorgsboendena.

Zandra Sjökvist och Louise Otterdahl, plus kollegor,  producerar varje dag ungefär 350 portioner.

En minst sagt nöjd kund vid Rönnens restaurang är Kjell-Erik Fahlander, som dagligen tar sig en promenad på 2,5 kilometer för att få sin lunch serverad av Zandra Sjökvist och hennes kollegor.

– Jag har ätit här dagligen sedan i februari 1996. Fram och tillbaka från där jag bor har det blivit sammanlagt ungefär 4 000 mil, säger den gamle brevbäraren.

– Dessutom är det ju billigare att äta här än någon annanstans i stan – och på köpet får jag ju motion, säger han.

Om Kjell-Erik Fahlander får bestämma äter han helst den fiskpudding som kokerskorna serverar emellanåt.

– Den är bäst, säger han.

När det gäller kosten som serveras till kommunens äldre medborgare är pannbiff, lax och kycklingrätter mest populär enligt kostchefen.

– Man kan säga att det handlar om klassisk husmanskost, även om man ser mellan åren att det förändras lite. Det försvinner någon maträtt och i stället tillkommer det någon. Vi har ett matråd och även personalen tar till sig av åsikter, Marie Mattsson.

Förutom all normal kost tillverkas även mat utefter vissa behov, typ olika energinivåer, konsistenser och exempelvis allergier.

– Och sedan är ju exempelvis restaurangerna, både Rönnen och den vid Sörgården i Bredbyn, sociala mötesplatser, säger Marie Mattsson, nöjd kostchef i Örnsköldsviks kommun.

Louise Otterdahl och Zandra Sjökvist i köket vid kommunens restaurang i Rönnens vård- och omsorgsboende.

Mer läsning