Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för kraftverksaffär – Sollefteå kommun lånar över halv miljard för genomföra köpet

Den 1 juli tar Sollefteå kommun helt över Sollefteåforsen, kraftverket mitt i stan. Pengarna är lånade, bolagsordningen ändrad. Nu fattas bara avtalsunderskriften.

Annons

Det är en stor affär. Köpeskillingen är 400 miljoner kronor. Dessutom ska en kredit på 120 miljoner kronor lösas in så när kommunalrådet Elisabet Lassen i förra veckan skrev under lånehandlingarna var det totalt 520 miljoner kronor som lånades upp.

Kommunen äger redan idag halva kraftverket. Att man över huvudtaget fick chansen att köpa beror på en omorganisation inom Eon. När Eon delade sin koncern och förlade kraftverksägandet i ett nytt bolag var man enligt bolagsordningen tvungen att ge delägarna möjlighet att köpa.

Vid månadsskiftet övergår hela Sollefteåforsen i komunens ägo.

Eon hade ingen lust att sälja, att vattenkraftverk säljs på det här sättet är väldigt ovanligt. Men Sollefteå kommun beslutade sig för att utnyttja möjligheten och vid månadsskiftet är affären ett faktum. Kommunens tanke är naturligtvis att dra in mer pengar till kommunkassan.

Sollefteå kommun kommer inte att driva kraftverket rent praktiskt, det ska läggas ut på entreprenad. Till att börja med har man kommit överens om att Eon ska fortsätta att sköta den dagliga verksamheten.

– Det kommer de att göra fram till årsskiftet och under tiden ska vi upphandla någon som sköter drift- och underhåll och projektplanering, säger Tomas Alsfjell, kommunchef.

I samband med fullmäktigesammanträdet i måndags antogs en ny bolagsordning, något som krävs eftersom den måste anassas till kraven i både aktiebolagslagen och kommunallagen. Vad det sistnämnda beträffar så innebär det bland annat att offentlighetsprincipen ska beaktas och att kommunfullmäktige ska ges möjlighet att ta ställning i frågor av principiell beskaffenhet.

I samband med att den nya bolagsordningen antogs utsågs också styrelsen. Ordförande blir Elisabet Lassen (S) och och Mikael Sjölund (S) blir vice ordförande. Till ordinarie ledamöter utsågs Åsa Sjödén (S), Anders Bergman (ViSKB) och Bengt Sörlin (M). Ersättare blev Malvina Falk Hamberg (S), John Åberg (S), Kjell-Åje Sjöström (V), Ingemar Jonsson (C) och Roger Johansson (ViSKB).

Fredag den 1 juli skrivs köpekontraktet på och samma dag har det nya bolaget sin första stämma.

Läs också: Eons prislapp på Sollefteåforsen.

Läs också: Därför måste Eon sälja.

Mer läsning