Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kakfest med tusentals bakverk i Vibyggerå

Det var med en spänd förväntan jag och min fru tog oss upp för kyrkbacken. Kyrkokören hade inbjudit både till kakfest och till sång ur ”Nu ska vi sjunga” - en av de stora sångböckerna i skolan under förra seklet. Vi var 86 personer som hade hörsammat inbjudan, så det var tämligen tätt besatt vid kaffeborden.

Annons

Kantor Magnus Skoglund hälsade välkommen. Han påminde om att det här var tionde året som kakfesten anordnades. Det hade han kunnat läsa i förra kantorn Ingrid Wiklunds diarium över sångtillfällen för kyrkokören.

En bild från den stora salen. Alla är koncentrerade på allt det goda.
Det var lika fullt i den lilla salen.

Anledningen till att vi skulle sjunga ur ”Nu ska vi sjunga” var folkskolans 150-årsjubileum. 1842 kom lagen om allmän skolplikt. Redan tidigare hade det dock lagstiftats om undervisning. 1686 fick prästerna i uppdrag att undervisa i kristendomskunskap, och 1703 blev det ett föräldraansvar att lära barnen läsa.

Magnus hade dragit ut följande tio av sångerna: Trollmors vaggsång, Tre pepparkaksgubbar, Blåsippor, Imse vimse spindeln, Majas visa, Kantareller, Bonden, och kråkan, Videvisan, Fjäriln vingad syns på Haga och Vi gå över daggstänkta berg. Det var flera som hade med sina sångböcker från skoltiden.

Det sjöngs verkligen vid de olika borden, och det blev en härlig nostalgitripp för de flesta av oss. Magnus pratade mellan sångerna, och det gavs möjlighet till spontana reflektioner.

Kyrkokören framträdde så själv med två sånger, innan det blev dags för Mats Hallin att dela sina tankar runt Luk. 4:4. Det blev tänkvärda ord runt jämförelsen mellan nattvardsmåltiden i kyrkan och dagens kakfest. Han betonade att vi var lika välkomna till båda.

Lisbeth Lindgren-Borgqvist förgyllde med sin ståbas. Det är märkligt hur en ståbas kan ge sådan tyngd åt kören.

Magnus meddelade, att kaffekollekten och inkomsten från överblivna kakor som skulle säljas skulle gå till ”Operation Smile” som satsar på operation av barn i u-länder som fötts med gomspalt.

Alla 32 sorterna fick inte rum på ett fotografi, men det här är en nog så imponerande kaksamling. Det är sammanlagt upp emot 4000 kakor.

Så var det då dags! Det åts och dracks och pratades! Alla kunde konstatera att kyrkokörsmedlemmarna inte bara var duktiga att sjunga. De var fenor på att baka kakor också! Det borde ha tagits en bild även efter det att vi fikat färdigt, så man hade sett åtgången. Den här traditionen får kyrkokören givetvis fortsätta med!

Kaanno

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons