Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Sverige ett nytt helgon – för första gången på 600 år

/
  • Bild av Elisabeth Hesselblad i Birgittasystrarnas kapell på Djursholm.

Själva ceremonin där Elisabeth Hesselblad ska helgonförklaras har nu inletts. Händelsen är historisk, senast Sverige fick ett helgon var för 600 år sedan. Vid klockslaget 10. 30 inleddes ceremonin i Vatikanen när påven Franciskus klev ut på Petersplatsen.

Annons

Vid klockslaget 10.30 inleddes ceremonin i Vatikanen när påven Franciskus klev ut på Petersplatsen.

Tillsammans med en polsk präst ska Elisabeth Hesselblad vid ceremonin helgonförklaras av påven, ledare för världens 1,2 miljarder katoliker. Intresset är mycket stort och tusentals människor har samlats på Petersplatsen, den romersk-katolska kyrkans absoluta centrum.

På plats finns förutom släktingar till Elisabeth Hesselblad även den svenska ärkebiskopen liksom Alice Bah, kultur- och demokratiminister (MP).

Elisabeth Hesselblad (1870-1957) är mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta.

Birgittinorden försvann från landet i samband med reformationen då Sverige blev protestantiskt.

Elisabeth Hesselblad blir dock inte helgon enbart för att ha återupplivat Birgittinorden. Alla som helgonförklaras, kanoniseras, måste också vara förknippade med mirakel.

I Elisabeths fall handlar det om en tvåårig pojke på Kuba som år 2005 ska ha tillfrisknat på ett oförklarligt sätt efter en svår operation sedan priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en förbön för honom.

Att Hesselblad blir Sveriges andra helgon genom tiderna, efter heliga Birgitta, håller dock inte Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, med om.

– Det är helt fel. Vi har många helgon. En rad personer helgonförklarades av lokala biskopar under kristendomens första tid, exempelvis Erik den helige. Detta upphörde från och med 1200-talet då påvarna i Rom fick ensamrätt på kanoniseringar. Heliga Birgitta är den enda svensk som kanoniserats av en påve, men även de tidigare helgonen är accepterade av Vatikanen, säger han. (TT)

Mer läsning

Annons