Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feltryckning blev en världsnyhet – Hägglunds har inte sålt patent till Apple

Ett feltryck – och en ickenyhet blev en världsnyhet. Apple har INTE köpt ett patent av BAE Systems Hägglunds. "Vi har blivit nedringda i ett dygn nu", säger Hägglunds informationsdirektör Ola Thorén.

Annons

Hägglunds Bvs 10 är en mycket känd och internationellt renommerad bandvagn – och företaget har inte sålt patentet på styrdonet mellan vagnarna.

"Nyheten" var att Apple skulle köpt patentet på ett styrdon till Hägglunds bandvagn Bvs 10. Styrdonet sitter mellan vagnarna i fordonet.

Detta tolkades som att Apple – i en förlängning – skulle börja tillverka förarlösa fordon, vilket det länge funnits spekulationer om.

Allt giganten Apple gör hårdbevakas och det hela vållade förstås enorm uppståndelse. Inte minst bilbranschen torde ha darrat till när "nyheten" kom ut.

– Det har varit mycket uppmärksammat i USA, Asien, Polen, överallt. Vi harblivit nedringda i ett dygn, säger Ola Thorén, informationsdirektör påHägglunds.

– Vi gör just nu allt vi kan för att justera bilden om vad som är rätt.

Apple har alltså INTE köpt ett patent av Hägglunds. Diskussioner om det har över huvud taget inte förekommit.

Apple kommer – tills vidare i alla fall – i huvudsak att förknippas med mobiltelefoner och datorer. Bilbranschen behöver inte oroa sig än så länge.

Det som skedde var att någon på den patentbyrå Hägglunds använder i USA gjorde en felregistrering.

– Ett rent administrativt misstag, säger Ola Thorén.

Felregistreringen – att Apple köpt patentet av Hägglunds – landade hos USA:s patentmyndighet, och därmed var bollen i rullning.

– Det finns tydliga regler för hur administrativa misstag ska korrigeras ochApple har aldrig haft patentet.

– Och det vore ju märkligt om ett företag skulle kunna komma över ett patent för att någon trycker på fel knapp, säger Ola Thorén.

Så var det alltså med den världsnyheten.

Läs mer: Glädjebeskedet: Hägglunds får österrikisk order värd en halv miljard

Mer läsning

Annons