Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxen i ekonomisk knipa – får extrabidrag av kommunen

Faxen, folkets hus i Ramsele, har ekonomiska problem. Pengarna räcker inte till och nu har kommunen gått in med ett tilläggsbidrag.

Annons

Fastigheten ägs och drivs av IOGT-NTO i Ramsele. Föreningen har begärt ett extra tillskott på 50 000 kronor för 2016. Utskottet för samhällsutveckling har beviljat 25 000 kronor, med villkoret att föreningen ska vidta åtgärder så att man får ordning på ekonomin.

Faxen i Ramsele.

Kommunen hade i våras ett möte med styrelsen för IOGT-NTO. Då visade det sig att en tidigare överenskommelse om att minska personalkostnaderna med 100 000 kronor, inte genomförts.

Läs också: Underskott redan 2013.

Sedan dess har föreningen friställt vaktmästaren i två månader. Men det i sin tur ställer till problem. Vaktmästaren är den som sköter all verksamhet och hur man ska klara det de månader han är friställd vet man inte. Det ideella engagemanget är ganska litet och föreningen är inte stor.

"Verksamheten står och faller idag med vaktmästaren då det ideella arbetet är försumbart", konstaterar samhällsutvecklingsutskottet.

Av den anledningen har man beviljat ett tilläggsbidrag på 25 000 kronor för att ge föreningen andrum att hitta en långsiktig lösning.

Utskottet har också beslutat att se över bidragsbestämmelserna för stora samlingslokaler i kommunen. Till dessa räknas idag Edsele bygdegård, Faxen i Ramsele, Forsmoträffen, Forum i Junsele, Markusgården i Näsåker, Sunnersta Folkets Hus, Lungsjöns skola och Tängstahallen.

Förvaltningen tycker att dagens bidragssystem är otydligt och att det inte klart framgår vad kommunen ger bidrag till. Till exempel om pengarna går till verksamhet eller fastighet. Det vill man nu utreda och komma fram till ett nytt bidragssystem utifrån nya politiska riktlinjer. I den utredningen ska man också fundera över vilka lokaler som idag bedöms tillhöra mindre respektive större samlingslokaler.

Läs också: Ramsele får digitalbio.

Mer läsning

Annons