Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett års stängning – nu kräver Reseleborna besked om Moforsenbron

Resele byalag befarar att Sollefeå kommun förbereder en rivning av Moforsenbron över Ångermanälven. I budgeten för nästa år har man nämligen anslagit 1,5 miljoner kronor till bron, lika mycket som det enligt kostnadsberäkningarna skulle kosta att riva den.

Annons

– Skulle kommunen riva bron innebär det att man aktivt och medvetet motarbetar det positiva utvecklingsarbete som gjort Resele berömt. Det är obegripligt om det finns krafter till och med i ledningen för Sollefteå kommun som vill försämra förutsättningarna för en utveckling av landsbygden, skriver styrelsen för byalaget i ett öppet brev till kommunledningen.

Moforsenbron har varit stängt i ett år.

Kommunalrådet Elisabet Lassen (S) tycker att byalaget är för tidigt ute.

– Något beslut om rivning finns inte. Däremot har vi anslagit pengar till bron, tidigare fanns det inga pengar alls, säger hon.

Moforsenbron i Resele stängdes av kommunen för gansk precis ett år sedan. De ansvariga på kommunen såg bron som en säkerhetsrisk och stängde den med omedelbar verkan. Enligt kommunens egen utredning skulle det kosta nio miljoner kronor att renovera bron.

Byalaget har anlitat en egen konsult, med bidrag av av kommunen. Den utredningen kom fram till att man skulle kunna renovera bron för 1,85 miljoner kronor för att klara laster på fyra ton. Att det blev så mycket billigare beror bland annat på att man inte tagit med en dyrbar målning av bron i den utredningen.

Samtidigt har samma utredare kommit fram till att för 2,65 miljoner kronor skulle man kunna rusta upp bron till BK2-standard, alltså en belastning på max 51,4 ton.

– Jag tycker verkligen att kommunen borde ta chansen att få en BK2-bro för mindre än tre miljoner kronor, säger Göran Tängdén, Reselebo med mångårig erfarenet av brobyggande.

Varför fattas det inte något beslut om bron?

– Vi väntar på en bärighetsutredning som måste göras. Tidigast när vi har den klar har vi underlag så att vi kan fatta beslut, säger Elisabet Lassen.

Elisabet Lassen, kommunalråd (S)

Bärighetsutredningen skulle egentligen ha påbörjats. Men det företag som har fått updraget har haft så mycket annat att göra att de inte kommer igång med det arbetet förrän efter semestern.

Under tiden är Moforsenborn i Resele fortsatt stängd och tålamodet börjar tryta. För många i området, bland annat företagare, innebär brostängningen omvägar med både kostnader och tidsförlust som konsekvens.

– Det är lång tid, det kan man tycka. Men om ansvarig myndighet upptäcker säkerhetsbrister så måste man vidta åtgärder, säger Lassen.

I sina respektive budgetförslag anslog Alliansen och Västrainitiativet tre miljoner kronor vardera till en upprustning av Moforsenbron.

– Om vi kommer fram till att vi ska behålla bron så får vi fram pengarna också, säger Lassen.

Resele byalag är kritiska mot tjänstemännen på kommunen som de menar försökt stänga och riva bron sedan 2007. Att det nuvarande läget uppstått hävdar man beror på åratal av eftersatt underhåll.

Läs också: Reselebornas ordnade egen utredning.

Läs också: Reseleborna rasar mot brostängningen.

Mer läsning

Annons