Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några blygsamma önskningar i juletid

Kära läsare. 2012 är snart till ända, och om två dagar från nu fäster vi blick och uppmärksamhet på varandra, på Kalle Anka (redigerad eller inte) – och insuper det lugn som julhelgen kan föra med sig. 2012 har varit ett tufft år i många avseenden.

Annons

Varsel, uppsägningar och lågkonjunktur. Brutala våldsdåd, internethets och rasism. Mot bakgrund av detta är det väl inte för mycket begärt att få komma med några egna önskningar?

Jag skulle önska att så få ungdomar som möjligt tvingas uppleva julen i alkoholångor av drickande föräldrar. I vart femte hushåll dricker minst en förälder för mycket – och barnen hamnar otvivelaktigt i kläm. Samtidigt vet vi att barnens hjälptelefon på BRIS går varm just denna helg. Det ska inte behöva vara så.

Vidare önskar jag att ungdomar – och föräldrar också för den delen – snart inser de oerhörda konsekvenser sociala medier kan få. En frustrerad Göteborgsungdom publicerade nakenbilder och påståenden om sexuella aktiviteter på Instagram – och snart vändes stan mer eller mindre uppochned av en uppretad mobb. Jag har tjatat i dessa spalter och jag gör det igen: håll koll på barnens internetvanor! Lita inte i alla lägen på att de är omdömesgilla och förstår konsekvenserna. Låt heller inte egen internetovana (i stil med "det där med datorer och internet är inte min grej") vara alibi för slapp efterforskning där hemma. Lär dig i så fall! Det är oansvarigt att inte finnas där barnen finns. Det digitala samhället har evigt minne och en publicerad bild är en publicerad bild. Och en publicerad bild kan förstöra ett liv.

Nästa önskning är att sunt förnuft får råda när nu regeringen än en gång har formulerat ett förslag till Lagrådet att kriminalisera kränkande fotografering. Vi har ett självsanerande pressetiskt system som hanterar pressetiska övertramp, och även om den avsedda lagen kanske inte i första hand är tänkt att reglera nyhetsmediernas frihet så är det ju ytterst där det kommer att landa. Och varje avstådd nyhetsfotografering av rädsla för juridiska efterspel är ett problem i sig. Det måste vara publiceringen, inte själva fotograferingen, som ska vara föremål för granskning. Sätter man in det i reporterns verklighet skulle det illegalisera redan att ta anteckningarna, inte när texten publiceras. Absurt är ordet.

Så här i slutet av året fick vi också en sista tydlig fingervisning om vad som händer när man utmanar de kraftigt högerextrema åsikter som omger oss. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg efter att tidningen granskat de högerextrema sajterna Nationell idag, Patriot.nu, nationell.nu, Avpixlat, Nordfront, Fria tider och Realisten. Krönikan blottlägger otäcka krafter och ett ledsamt människoöde. Därför önskar jag att kunskapen om detta fenomen växer sig starkare för varje dag som går framöver. Vi måste se vad som finns omkring oss.

Själv tar jag lite krönikeledigt och är åter i spalterna lördag 5 januari. God jul och gott nytt år!

+

Att få vara tomte är ett riktigt hedersuppdrag. Ser fram emot det varje år.

-

Skumtomtar är goda, det är inte det som är problemet. Min karaktär är problemet.

Mer läsning

Annons