Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens järnrör minskar SD:s stöd

Annons

När jag hamnar i en större grupp, oavsett om det handlar om en folksamling på ett torg, på en större restaurang eller i kön till ett flygplan brukar jag göra ett tankeexperiment. "Av oss som nu står här är tre personer sverigedemokrater." Jag tänker den tanken tyst för mig själv och ser mig omkring, som för att försöka urskilja vilka personer det handlar om. Senaste gången jag stod på Arlanda och inväntade avgång insåg jag hur bisarrt det framstod.

Det är naturligtvis inte så enkelt. Jag förenklar det hela. 6 procent i genomsnitt är inte 6 procent i alla lokaler, i alla sammanhang eller i alla målgrupper. Förstås. Men samtidigt måste man ofta sätta siffror i ett mänskligt sammanhang för att inse vidden av procenttalen och staplarna. När Sverigedemokraterna slåss om tredjeplatsen som Sveriges största parti bakom Moderaterna och Socialdemokraterna, ja då betyder det – oavsett hur vi räknar – att drygt var femtonde svensk sympatiserar med ett parti vars absoluta politiska topp sprider rasistiska ord som "blatte lover" och "babbe" omkring sig, och som utrustar sig med järnrör efter en meningsskiljaktighet under en krogkväll i Stockholms innerstad. Var femtonde.

Opinionsinstitutet Skop genomförde nyligen en undersökning där drygt 1 100 personer fick svara på frågan "Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?" Ungefär halva undersökningen hann genomföras innan det numera välkända bråket på Kungsgatan kom i dagen, och andra halvan gjordes efter densamma. Undersökningen – som inte är statistiskt säkerställd – visar inte på minskat stöd för Sverigedemokraterna. Snarare tvärtom, de klättrar med 0,1 procentenhet till nya noteringen 6,4 procent. Faktum är att partiet successivt har stärkt sin ställning på sina två år i riksdagen.

I dagarna presenterade så partiledaren Jimmie Åkesson nya talespersoner för rättspolitiska respektive ekonomiskpolitiska frågor. När det kommer till Justitieutskottet betyder det att partiet petar en politiker (Ekeroth) som inte drar sig för att beväpna sig med järnrör, och i gengäld får Jomshof som i egenskap av ansvarig utgivare av partiorganet SD-Kuriren bland annat beskrivit islam som ett hot större än nazismen. Detta alltså i det parti som enligt ledaren Jimmie Åkesson numera ska ha nolltolerans mot rasism.

Politikerretorik kallas sådant. Kanske är det bättre att vi är ärliga mot varandra? Det handlar i alla avseenden om en politik grundad på främlingsfientliga värderingar. Åsikter som över sex procent av oss stödjer. Var femtonde. Se dig omkring och räkna själv så förstår du hur jag menar.

Slutligen några ord om den där telefonstolpen jag skrev om i förra veckan. Har fått samtal såväl från tipsande privatpersoner som från Skanova-chefer som velat ha hjälp med att lokalisera stolpen för att åtgärda problemet. Och faktum är – problemet är nu löst. När jag nu tittar ut mot barnens sandlåda på gräsmattan lutar inte längre en telefonstolpe kraftigt och obehagligt över densamma. Så mycket bättre det känns.

+

På spåret är ett välkommet inslag i tv-tablån.

-

Ett tunt snötäcke skulle göra under för detta konstanta mörker.

Mer läsning

Annons