Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmän vaccination införs mot pneumokocker

Nu ska barn i Västernorrland gratis bli vaccinerade mot pneumokocker. Landstingsstyrelsens arbetsutskott beslöt på onsdagen att föreslå landstingsstyrelsen besluta att länets alla barn födda efter 1 april i år ska erbjudas vaccinationen vid tre, fem och tolv månaders ålder.

Det är socialstyrelsen som nyligen rekommenderat att vaccination mot pneumokocker införs i allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Svåra pneumokockinfektioner kan orsaka blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och lunginflammation, ibland också dövhet. Risken för bestående handikapp efter svåra infektioner är betydande. Biverkningarna i samband med vaccination är lindriga.

- I Västernorrland insjuknar ett till två barn under två års ålder årligen i allvarlig pneumokocksjukdom, säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg.

Kostnaden för primärvården att genomföra allmän pneumokockvaccination beräknas till fyra miljoner per år.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60