Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens underläge oroar Reinfeldt

Annons

Alliansregeringens stora underläge i opinionsmätningarna oroar statsministern.

Det är mycket bekymrande, säger Fredrik Reinfeldt. Mona Sahlin kommer att bli statsminister om det ser ut så här, utan att ha gett några besked om vad hon vill med Sverige och utan att ha förberett någon gemensam politik, sade Reinfeldt efter ett framträdande på Stockholms universitet.

I en Sifomätning som presenterades i går leder oppositionen stort och skulle få egen majoritet vid ett val i dag. Enligt Sifo får S, V och MP 52,2 procent mot alliansens 40,8.

Också i SCB:s väljarbarometer som publicerades i förra veckan har de rödgröna egen majoritet.

Fredrik Reinfeldt tror att hans egen bortavaro, på grund av ordförandeskapet i EU, kan ha påverkat opinionssiffrorna. Det tänker han råda bot på genom att resa mer i Sverige när uppdraget att leda EU är över efter nyår. Även senaste tidens hårda debatt om den nya sjukförsäkringen kan ha inverkat, tror han.

Men han hävdar att Socialdemokraterna egentligen inte har några egna eller andra förslag som skiljer sig från det som regeringen har genomfört och genomför.

I grunden har de inga andra förslag. De går på medieuppgifter och är mycket högljudda för att de tror att det finns en opinion att ta hem, säger Reinfeldt och hänvisar till att ledande socialdemokrater som utrett sjukförsäkringen också kommit fram till slutsatsen att inte går att fortsätta som tidigare och ligga i topp när det gäller sjukskrivningar.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin vill inte fästa för stor vikt vid opinionsundersökningarna, men hon tror ändå att de kan markera något nytt.

Orsakerna till de rödgrönas framgångar är flera, tror hon.

Dels tror jag att det beror på tydligheten i det rödgröna, det var väldigt ovant i början, kantat av ganska jobbig start. Nu har vi presenterat oss, etablerat oss och levererat väldigt mycket gemensamma förslag. Det tror jag väljarna alltmer ser och litar på och uppskattar. Men sen är det debatten om a-kassan, pensionärsskatten och sjukförsäkringen, som regeringen lider hårt av. Det här är deras politik men det är nu den syns, säger Mona Sahlin.