Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Botten nådd och måttet rågat – nu krävs rejäla tag för att lyfta Ö-viks företagarklimat

Botten är nådd. Måttet är rågat. Självbilden måste omvärderas. Alliansen i Örnsköldsvik ser mycket allvarligt på den rankningsplacering som presenterats av Svenskt Näringsliv för år 2018.

Det räcker inte med att bortförklara och försvara sig längre. Här krävs ett rejält omtag där företagen och företagandet sätts i centrum.

Örnsköldsviks kommun sjunker för tredje året i rad till en bottennotering, senaste året minus 63 platser till plats 228 av 290. Det innebär att kommunen nu ligger på den nedre fjärdedelen. Det är det sämsta resultatet på tio år och de senaste tre åren har det bara rasat. Lägg till det att kommunen själv av tradition ser sig som en framgångsrik företagarkommun.

► Vi i Alliansen vill att...

... kommunen lyfter upp entreprenören och småföretagaren som motorn i samhället.

... vi i Örnsköldsviks rannsakar vår självbild som framgångsrik företagarkommun och drar konsekvenser av det. Hur främjar vi företagens utveckling på riktigt?

... vi som kommunens företrädare alltid ställer oss frågan – för vem arbetar jag?

... kommunen lyssnar på företagen och hjälper företagen utifrån deras problembild.

... vi lär av framgångsrika kommuner, till exempel Timrå.

... lagen om valfrihetssystem i hemtjänst och omsorg införs snarast och att privata initiativ uppmuntras på alla nivåer.

... rutinerna för kommunens upphandling på allvar ses över och att utmaningsrätt för privata företagare införs.

Det är dags att göra verkstad av de fina orden. Det är hela branscher som inte kan verka inom Örnsköldsviks kommun när kommunen har monopol på offentlig verksamhet.

Allra lägst betyg får kommunen på  ”konkurrens från kommunen” och ”service till företagen”.  Vi kan konstatera att det Småföretagspolitiska program som finns inte har fungerat alls.

Det är dags att göra verkstad av de fina orden. Det är hela branscher som inte kan verka inom Örnsköldsviks kommun när kommunen har monopol på offentlig verksamhet.

Företagens framtidstro är väsentlig för kommunens utveckling och tillväxt. En bottenplacering i Svenskt näringslivs ranking ger helt fel signaler.

Alliansen kan bara konstatera att vänstermajoritetens näringslivsarbete inte håller måttet och att företagen signalerar stort missnöje. När 58 procent av kommunens intäkter kommer från anställda inom små och medelstora företag, kommer detta att påverka kommunens ekonomi i framtiden om vi inte tänker om – och gör det nu.

Anna-Britta Åkerlind

Centerpartiet

Lars Näslund

Moderaterna

Lars Eidenvall

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel