Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliance Oil slår tillbaka

Annons

Oljebolaget Alliance Oil slår tillbaka mot uppgifterna om bolagets omdiskuterade bidrag till välgörenhet.

"Alliance Oil och Alliance Group motsätter sig anklagelser om oegentligheter och kopplingar mellan bolagets välgörenhet och finansieringen av det föreslagna utköpet av Alliance Oil Company", skriver bolagets vd Arsen Idrisov och styrelseordförande Eric Forss i ett börsmeddelande.

Gåvorna till välgörenhet har legat på en "skälig och rimlig nivå beaktat Alliance Oils finansiella utveckling", heter det i meddelandet.

Bidragen går bland annat till en stiftelse uppkallad efter en av storägarfamiljen Bazjajevs avlidna familjemedlemmar, där familjemedlemmar sitter i styrelsen.

Aktiespararna har uttalat skepsis mot att storägarna styr var välgörenhetspengarna går, samtidigt som de har lagt ett bud på hela Alliance Oil.

Sedan 2008 har bolaget donerat cirka 130 miljoner dollar till välgörenhet, enligt uttalandet. Omkring 80 miljoner dollar har gått till Zia Bazjajevs stiftelse, där både familjemedlemmar och oberoende styrelseledamöter sitter i styrelsen.

Stiftelsen lämnar in reviderade kvartalsrapporter till skattemyndigheter och årsrapporter till justitiedepartementet, enligt Alliance Oil. Välgörenheten är enligt bolaget inriktad på socio-ekonomisk och kulturell utveckling i ett antal ryska regioner, bland annat sjukhus och hem för föräldralösa barn.

"Historiskt sett har kostnaderna för socialt arbete och välgörenhet uppgått till omkring 1-2 procent av rörelsekostnaderna, eller i genomsnitt cirka 3 procent av ebitda, vilket bolaget anser är en skälig och rimlig nivå beaktat Alliance Oils finansiella utveckling", skriver de.

Mer läsning

Annons