Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliance Oil ger till ägarens fond

Annons

Alliance Oil har på sex år överfört över 700 miljoner kronor till en fond som huvudägarna familjen Bazjajev sköter, enligt DI.

Korruption, dundrar Albin Rännar på Aktiespararna och jämför med Trustoraffären.

Oljebolaget redovisade i går en sjunkande vinst, och en bidragande orsak är att bolagets kostnader för välgörenhetsdonationer ökat kraftigt, skriver Dagens Industri. Under årets första nio månader ökade avsättningarna till välgörande ändamål till motsvarande 210 miljoner kronor.

Men inte till vilken välgörenhet som helst. De senaste åren har Alliance Oil donerat stora summor pengar till en välgörenhetsfond som är knuten till huvudägaren i bolaget, familjen Bazjajev. Familjen kom in som ägare 2007, och sedan dess har över 100 miljoner dollar, alltså mer än 700 miljoner kronor, gått till stiftelsen som är uppkallad efter familjemedlemmen Zia Bazjajev, enligt DI.

Samtidigt har familjen nyligen lagt ett bud på hela Alliance Oil, med målet att köpa bolaget och avnotera det från Stockholmsbörsen.

Det handlar om korruption och gynnande av en aktieägare på de andra aktieägarnas bekostnad, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Problemet, tycker han, är att man inte har insyn i hur pengarna används. Han jämför med Trustoraffären, där fem personer fick makten över bolaget genom att ta pengar ur kassan och betala för aktierna.

Här för man också över pengar från bolaget, säger han.

Alliance Oil omfattas samtidigt av Bermudalag, enligt Albin Rännar, vilket gör att små aktieägare i bolaget har mindre makt än om det hade omfattats av svenska lagar. Det bud, i praktiken ett förslag på samgående, som har lagts på bolaget kräver ett 75-procentigt stöd från aktieägarna, jämfört med att det enligt svensk lag hade krävts 90 procents majoritet, enligt honom.

Sparekonomen Claes Hemberg skriver i en kommentar om Alliance Oil: "De svälter ut övriga aktieägare. Detta förstärker misstron mot ryska bolag och det är just därför ryskägda bolag förblir "billiga".

Hembergs tips är att bara spara i aktier man gillar och "med huvudägare du vill dela resan med".

Ledamöterna i Alliance Oils styrelse rekommenderar aktieägarna att rösta för försäljningen vid en extra bolagsstämma som hålls i början av december. Det mesta pekar på att budet går igenom, enligt Albin Rännar, vilket betyder att Alliance Oil blir ett privat bolag och avnoteras från Stockholmsbörsen.

Tyvärr är det ju inget bud utan "an offer you can't refuse", bokstavligen. Vid ett bud har du möjlighet att tacka ja eller nej som enskild aktieägare, om bara inte budgivaren får in 90 procent av aktierna, då de kan påkalla tvångsinlösen. Någon sådan möjlighet finns inte här, säger Albin Rännar.

Styrelseordföranden Eric Forss uppgav i går för Nyhetsbyrån Direkt att Alliance Oil sätter av 3-4 procent av sitt ebitda-resultat per år för den typen av projekt, och enligt honom är donationerna "helt normala".

Forss medger dock att familjen Bazjajev har kontroll över vilka projekt stiftelsen ska stödja.

Mer läsning

Annons