Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allehanda på plats i Malmö – liverapporterade från gränskontrollerna

De tillfälliga gränskontrollerna var tänkta att gälla mellan 12 och 21 november.
I går beslutade regeringen att de förlängs med tre veckor, till 11 december.
– Redan på onsdagen blev vi ombedda att stanna en vecka till här i Malmö, säger Niklas Modig från polisen i Sundsvall.

Reprisen av vår livesändning ser du här ovan.

Att de tillfälliga gränskontrollerna skulle förlängas gick inrikesminister Anders Ygeman ut med redan i början av veckan. Under torsdagen togs ett formellt beslut om en förlängning. Något som de flesta poliser på plats var på det klara med redan under onsdagen. Niklas Modig och kollegan Madeleine Viktorsson skulle åka tillbaka till Sundsvall under söndagen men nu stannar de en vecka till Malmö. Som läget ser ut nu kommer de två poliserna från Kramfors att återvända hem under helgen. Men Jens Melinder från Kramforspolisen är öppen för en fortsättning i Malmö.

– Absolut, vi är här för att hjälpa våra kollegor. Behövs jag kommer jag att ställa upp igen. Vi hjälper varandra, säger Jens Melinder.

Att gränskontrollerna förlängs innebär att Malmöborna kommer att få acceptera fortsatta kontroller vid tågstationer och vägkontrollplatser. Enligt polisen påverkas inte de bilburna pendlarna så mycket av kontrollerna och trafiken flyter på vid rusningstid. Däremot har gränskontrollerna ställt till vissa problem för tågtrafiken.

– Tågen blir ofta försenade eller till och med inställda på grund av att andra tåg blir stillastående för länge vid kontrollerna, säger Johanna Engman från Malmö.

Hon är mycket kritisk till att Sverige över huvud taget införde gränskontroller.

– Slopa systemet. Vad ger oss rätten att säga till folka att de inte får åka igenom Sverige för att söka asyl i ett annat land, säger Johanna Engman.

Hon tror dock att kontrollerna kommer att bli bättre ju längre de fortgår.

– Det blir nog bättre strategier och inte lika många inställda tåg, säger Johanna Engman.