Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vågar inte åka kollektivt med buss

/
  • Inger Wiberg och Kicki Östensson i Autism & Aspergerföreningen ifrågasätter planerna att styra alla grupper till buss och tåg trots olika funktionshinder.

Sjukresor ska styras till buss och tåg. Därför blir det dyrare i bil och taxi.
– Men många klarar inte att åka buss alls, varnar företrädare för Aspergers syndrom och autism.

Annons

Den nya och dyrare taxan är ute på remiss och från patientföreningar kommer hård kritik.

Föreningen autism Västernorrland har protesterat tidigare mot ett krångligt biljettsystem på bussarna.

Nu ställs frågan än mer på sin spets när taxi och egen bil ska kosta så mycket mer.

– Många gånger är det svårt att åka buss, och ännu svårare blir det när man drar in på kontaktpersoner och ledsagare, förklarar Kicki Östensson, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen i Härnösand.

– Min dotter som har Asperger har slutat åka buss helt efter att hon blev utskälld för att hon inte hade pengar på sitt konto när hon skulle betala. Det vill man inte utsätta sig för igen offentligt.

Dottern tycker också det är svårt att veta hur man sätter in kortet och så ska det gå så fort hela tiden att hon inte får en chans att fundera ut hur det fungerar.

Inger Wiberg, som är aktiv i samma förening, har en bror med lindrig Asperger. Han åker i och för sig gärna buss till hockeymatcher och annat och han klarar förmodligen en sjukresa i buss.

– Det förenklar att man pratar igenom innan hur han betalar, var han kliver av, vart han går sen, vad som kommer att hända, vem han träffar, när det är klart, hur han tar sig tillbaka. Min bror har nog lättare att sitta på bussen än att läsa skyltar på sjukhuset.

– Ett bra förslag är att få åka med kallelsen som biljett. Men för många är det jättejobbigt att åka med andra personer och klara nya intryck. Då hjälper det inte att biljetterna är billiga, säger Inger Wiberg.

Båda hyllar landstingets linje att skona miljön genom att fler åker kollektivt med buss och tåg. Men reglerna måste anpassas efter funktionshinder.

– Sjukresor i minibussar är nog bra. Men om någon okänd kliver in i bussen kan en person med Asperger bara kliva ur och vägra åka. Det händer något oväntat, säger Inger Wiberg.

Kicki Östensson undrar varför inte landstinget tänker större om man är så mån om miljön:

– Det sparar inte miljön om tio personer åker från Härnösand till Sundsvall i stället för att en åker från Sundsvall till Härnösand.

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Västernorrland, HSO, motsätter sig de dyrare resorna.

– Det är grupper med redan höga sjukvårdskostnader som behöver resa ofta, säger Thord Carlsson, ordförande i HSO.

– Det är hela tiden de grupperna som attackeras, svaga grupper som inte kan åka kollektivt. Det är inte jämlik vård.

Mer läsning

Annons