Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla spelar lagspel – Försäkringskassan spelar falskspel

Susanne Sjöstedt skriver i sin ledare den 23/9 "En sjuk försäkring tvingar fram falska sjukintyg. "Men är det inte egentligen Försäkringskassan som står för falskspelet?

Försäkringskassan har i flera medier skrivit: "I ett lag måste alla deltagare utföra sina uppgifter för att det ska fungera. "

INSÄNDARE: Tack, Försäkringskassan – ni slår undan fötterna för mig

Ett utmärkande drag för väl fungerande lag är att man tar till vara på varandras styrkor för att nå ett gemensamt mål. Med den grundbulten i åtanke hade det varit värdefullt om Försäkringskassan valt att lyssna på och lära från de deltagare i laget som har bättre kunskaper och insikter än Försäkringskassan själva inom sina respektive områden.

► Den sjukskrivande läkaren har träffat och undersökt patienten, och har ofta en god helhetsbild av patientens tillstånd, särskilt om arbetsförmågan har varit nedsatt under lång tid.

► Specialistläkare har ofta en djup fackkunskap och erfarenheter från en stor mängd likartade fall.

► Sjukgymnaster och arbetsterapeuter är specialister på att utföra praktiska tester för att bedöma funktionsnedsättningar.

► Arbetsförmedlingen är den som bäst känner till vad arbetsmarknaden kräver och är därmed duktig på att avgöra om en människa med kraftigt nedsatt arbetsförmåga ens är anställningsbar.

Försäkringskassan har alltså tillgång till en guldgruva av kunskap, som underlag för att fatta beslut - men kanske är det ändå en utmaning att väga samman alla fakta?

INSÄNDARE: Vi sjuka knäcks av Försäkringskassans avslag

För att ta ett väldigt enkelt typexempel, kan vi utgå från de fall där allas intyg är samstämmiga: Sjukskrivande läkare, specialistläkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och arbetsförmedlare har efter många år av nedåtgående hälsa, trots behandlingar och anpassning av arbetsplats, kommit fram till att det för tillfället och troligen ganska lång tid framåt inte finns någon möjlighet till att arbeta över huvud taget, hur mycket patienten än vill.

Som medborgare, skattebetalare och kund hos Försäkringskassan förväntar i alla fall jag mig, och troligen de flesta andra, att man då är berättigad till full sjukpenning.

Det är då det oförklarliga händer: Försäkringskassan väljer att ställa sig utanför laget. Det hävdas att patienten inte har rätt till sjukpenning över huvud taget!

Det som är ännu konstigare är att Försäkringskassan inte kan förklara så att patienten, vårdpersonal eller arbetsförmedlare förstår varför sjukpenning nekas, och handläggaren vill inte heller själv ta kontakt med de som har skrivit intygen för att få de förtydliganden man borde vara ute efter - trots att man som myndighet har utredningsskyldighet. Och trots att Försäkringskassans officiella linje samt interna arbetsinstruktioner säger att man bör ta den kontakten.

Är detta ett lagspel? Alla ville spela lagspelet, utom Försäkringskassan själva - de gick över till falskspel och maktspel.

Kärnfrisk som sett en nära anhörig stjälpas av Försäkringskassan

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel