Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla landsting får dela på köpengar

Samtliga landsting klarar en eller båda gränserna för regeringens kömiljardsatsning, och alla får därför ta del av pengarna.

Halland är det landsting som lyckas bäst. Där får 98,4 procent av patienterna vård i tid, det vill säga inom tre månader.

Sedan kömiljarden lanserades i september har de som väntat för länge på vård blivit 100 000 färre, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Det är verkligen enorma förbättringar, säger socialminister Göran Hägglund vid en pressträff.

17 av 21 landsting klarar att ge 90 procent av patienterna vård inom vårdgarantins tidsgränser för såväl besök, behandling och operation. Övriga landsting lyckas med att ge vård inom vårdgarantins tidsgränser till 80 procent av patienterna.

De landsting som når upp till 80-procentsgränsen får dela på 900 miljoner kronor, medan de som når 90-procentsgränsen får dela på ytterligare 100 miljoner.

Förra året var det inga landsting som nådde upp till 90-procentsgränsen.

Ingen som har jobbat med det här hade väntat sig den stora förbättring vi har sett, säger Göran Hägglund.

Enligt Göran Hägglund är det viktigt för svensk sjukvård att fortsätta att korta köerna.

Det här är det viktigaste på hälso- och sjukvårdens område. Det har inneburit en synlig, tydlig brist. Långsiktigt spelar det stor roll för förtroendet för svensk hälso- och sjukvård, säger han.

Vårdgarantin blir lag från halvårsskiftet nästa år.

Kraven skärps också nästa år genom att även de frivilligt väntande räknas in i köstatistiken från april 2010, säger Göran Hägglund.

Vårdgarantin är en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting.

Kraven blir tuffare och tuffare, men det här har vi kommit överens om med regeringen. Det har också skett med fullständig politisk enighet, säger Anders Knape, ordförande för SKL.