Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan tycka till om finsk kärnkraft

Länsstyrelsen och kustkommunerna i Västernorrlands län inbjuds att lämna synpunkter på kärnkraftsplanerna i Kristinestad i Finland tvärs över Bottenhavet.

Även allmänheten får samma chans att tycka till.

Det är som vi berättat tidigare energiföretaget Fennovoima som planerar för ett nytt kärnkraftverk med en eller två reaktorer samt ett slutförvar för låg- och mellanaktivt avfall. Ett av fyra alternativ som utreds är Kristinestad på ungefär tjugo mils avstånd från Västernorrlands kust.

Planerna och ett program för miljökonsekvensbedömningar har nu anmälts till övriga stater runt Östersjön. Svenska Naturvårdsverket går i sin tur ut med frågan på remiss till en rad myndigheter och organisationer.

Remissen skickas också specifikt till samtliga länsstyrelser utmed Sveriges östkust och till kustkommunerna i de tre nordligaste länen. I Västernorrland är det Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik.

Samrådet är öppet även för allmänheten som alltså har möjlighet att lämna synpunkter. De ska vara inlämnade till Naturvårdsverket senast 7 april i år.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14