Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan smittas av vinterkräksjuka

Tidigare har man trott att en femtedel av befolkningen har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Nu visar en ny svensk studie att även de kan smittas av ett muterat virus.

Nu går inte ens den grupp som man trodde var skyddad säker mot vinterkräksjukan, uppger Sveriges Radio P4 Östergötland. Vid ett utbrott i Jönköping 2007 smittades även personer med det genetiska skyddet - till och med i större omfattning än andra personer.

Anledningen är att noroviruset, som orsakar vinterkräksjukan, har muterat.

Det här viruset muterar hela tiden. Men det här är första gången som vi har kunnat koppla en mutation till en förändring i symtom eller spridning, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, till TT.

Forskarna ska nu jämföra det muterade med ett danskt virus, som tros ha liknande egenskaper. De hoppas också kunna hitta ett sätt att behandla sjukdomen, eller åtminstone kräkningarna.

Vi skulle vilja pröva de läkemedel som ges till patienter som går på cellgifter och strålbehandling mot cancer, som ju inte sällan kräks och mår illa. Vi tror att det är samma typer av nerver som drar igång kräkningar oavsett om du får cancerbehandling eller har vinterkräksjuka.