Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har vi ett ansvar att ta hand om vårt avfall

Replik på Naturen blir den stora förloraren ÖA 7 mars.

Vi har alla ett ansvar för att ta hand om det avfall vi genererar. Hushållen har med andra ord en skyldighet att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovavfall och lämna detta avfall till de insamlingssystem som finns.

Tunnor med brinnande avfall är därför fel på flera sätt. Våra återvinningscentraler är insamlingsplats för hushållens grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall där grovavfall är sådant som inte ryms i sopkärlet. Mindre brännbart grovavfall ska med andra ord varken lämnas till en återvinningscentral eller eldas hemma på tomten, utan läggas i sopkärlet som töms varannan vecka. När man eldar hushållsavfall frigörs skadliga ämnen som påverkar både vår miljö och hälsa. Dessutom är det inte så trevligt för grannskapet. Det är därför du själv inte får elda avfall. Att elda exempelvis plastförpackningar (eller andra förpackningar) är dubbelt fel eftersom de ska lämnas till en återvinningsstation som finns på 33 platser runt om i kommunen.

Man kan tycka att det borde finnas en viss mängd avfall i samhället. Andra kommuner har däremot erfarenhet att avfallsmängderna ökar markant när nya återvinningscentraler med liknande utformning som den ordinarie återvinningscentralen har öppnat. Ur den aspekten är det därför inte troligt att de avfallsmängder som lämnas in kommer att minska för att insamlingsplatsen finns ett par mil bort en gång i veckan istället för någon kilometer bort två gånger om året. I så fall har vi ett annat problem som handlar om information, motivation och förståelse.

Lars Westberg

Kommunikationsansvarig Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel