Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har inte råd med elbilar – nu måste bensinskatten sänkas

Annons

Angående artikeln Professorn kräver minskning av vägtrafiken – innan det är för sent: "Höj bensinpriset 5 spänn" . [+]

Den 6 augusti publicerade Allehanda en artikel om någon sorts klimatprofessor, Michael Tjärnström, som ville höja bensinskatten med fem kronor! Det är oförskämt av dessa högavlönade elitister att vilja vrida tiden tillbaka 100 år, då bara överklassen hade råd med automobil. Bensinskatten måste nu i stället sänkas.

Bensin/diesel är nu uppe på höga prisnivåer. Ännu värre kommer det att bli om regeringens (S/MP med stöd av V) nuvarande politik får fortsätta. Glöm inte att de nu har byggt in automatiska årliga skattehöjningar i systemet. Varför måste Parisavtalet innebära att svenska bilister – i ett land med gles trafik och långa avstånd – måste betala mer för bränslet än i något annat land?

Alla kan inte köpa nya, dyra elbilar. Dessutom är det kapitalförstörande att i förtid skrota en väl fungerande bil som varit med några år. Varje nytillverkad elbil har också kostat på miljön. Räddningstjänsten har påtalat att det är betydligt besvärligare (och farligare) att släcka en brinnande elbil än en bensin/diesel.

Dagens bensinpris innebär att många i sommar drabbas av rekorddyra alternativt inställda semesterresor. Det räcker inte att utvidga reseavdraget för glesbygden. Det blir ändå för dyrt att åka och hälsa på gamla mormor. Alla slag av idrottsaktiviteter, marknader, gårdsförsäljning och andra evenemang drabbas också. Det måste nu bli en stor fråga inför valet att sänka skatten på bensin/diesel.

Bland partierna har jag hittills hos till exempel KD och C inte lyckats se något uttalat om att sänka dessa skatter Där tycks man i stället vilja satsa på nya höghastighetsjärnvägar (320 km/h) mellan storstäder i södra Sverige. Inte heller det nya Landsbygdspartiet lyckades på sitt seminarium i Ö-vik få med något om sänkta skatter. Glädjande nog har i alla fall Moderaterna gått ut med att kräva sänkt skatt på bensin/diesel.

Ulf Parde 

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel