Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla gravida bör vaccineras"

Annons

Inför årets influensasäsong rekommenderar Socialstyrelsen gravida att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Rekommendationen gäller från den 16:e graviditetsveckan.

Syftet är att skydda gravida från svininfluensan, H1N1, som antas cirkulera även i år. Av erfarenhet vet man att svininfluensan slår extra hårt mot gravida.

Vi har sett att svininfluensan resulterar i en tydligt ökad risk för allvarlig sjukdom för gravida. Rekommendationen kommer sig av att det inte längre går att räkna med att man har ett skydd mot svininfluensan, även om man vaccinerade sig i samband med pandemin 2009, säger Gunnar Nylén, utredare vid Socialstyrelsen, till TT.

Sofia Kantola är gravid i vecka 32. Hennes första spontana reaktion är att hon inte vill vaccinera sig mot svininfluensan.

Jag vill inte vaccinera mig i onödan för man vet inte hur det här kommer att påverka på sikt. För mig känns det alldeles för osäkert.

Men efter att ha pratat en stund uttrycker hon sig inte lika tvärsäkert.

Om Socialstyrelsen kommer med en rekommendation finns det ju en anledning till det. Jag kommer att sätta mig in i frågan mer.

Gunnar Nylén betonar att det vaccin som ges i samband med säsongsinfluensa inte är av samma typ som gavs under pandemin.

Den senaste influensasäsongen blev ovanligt hård, konstaterar Smittskyddsinstitutet. Till och med hårdare än pandemin 2009.

Förra säsongen var väldigt ovanlig på många sätt, säger Hélène Englund, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till TT.

Förutom att säsongen var ovanligt lång, 18 veckor i stället för 4-10 veckor, gick det - för första gången - att konstatera en överdödlighet bland personer yngre än 65 år.

Fler laboratoriebekräftade fall konstaterades än någonsin tidigare och sammanlagt intensivvårdades minst 213 personer på grund av influensan 2012-2013, att jämföra med 136 fall under pandemin år 2009. Av de intensivvårdade var också ovanligt många, nästan tre av fyra (72 procent), under 65 år.

En anledning, tror Hélène Englund, var att tre olika influensatyper cirkulerade samtidigt.

Dessa typer slår lite olika bland olika åldersgrupper. Kylan kan också ha spelat roll. Vi hade en lång och intensiv vinter och vi vet att vädret definitivt har betydelse för smittspridningen.

Hur den kommande säsongen blir, står dock än så länge skrivet i stjärnorna.

Det är för tidigt att säga. Bilden hur det ser ut på södra halvklotet är splittrad.

Utöver gravida rekommenderas även hjärt-lungsjuka, personer med lever- eller njursvikt, kraftigt överviktiga samt barn med multihandikapp att vaccinera sig mot influensan.

Gunnar Nylén inser att det kommer att bli en tuff utmaning att få alla gravida att vaccinera sig.

Det finns en välgrundad skepsis att inte göra något under graviditeten. Det är alltid lättare att avstå, att inte göra något alls, än att göra ett aktivt val, och det här är speciellt uttalat under graviditeten.

Tanken är, berättar han, att de gravida kvinnorna kommer att erbjudas ett samtal inom mödravården. Socialstyrelsen har även tagit fram information, speciellt riktad till de gravida.

Det kommer inte bli enkelt, men jag hoppas att det kommer att fungera. All erfarenhet visar att information i egenskap av ett samtal med någon inom sjukvården som patienten har förtroende för, är det allra bästa sättet att lyckas. Jag tror att gravida kommer att vara väldigt restriktiva, säger Madeleine Kilsbeck, verksamhetschef vid BB Stockholm Family, om den nya vaccinationsrekommendationen. Men det hänger mycket på vad vi säger. De måste förstå att de har ett väldigt lågt immunförsvar. Vill de gardera sig ska de ta sprutan, men det går inte att övertala någon som inte vill. Vår uppgift är att ge informationen. Sedan är det upp till var och en att ta ett eget beslut.

Mer läsning

Annons