Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla är nyfikna på deras arbetstider

I 95 år har Sverige haft åtta timmars arbetsdag. När nu ett Örnsköldsviksföretag kör med sex timmar, med full lön, blir uppmärksamheten stor.

– För mig med småbarn löser kortare arbetstid mycket, säger Maria Westling, vd för Brath.

Medieintresset för sökoptimeringsföretaget Braths arbetstider väcktes för några veckor sedan när en journalist på Svenska Dagbladet sökte information om arbetstidsförkortning och snubblade över ett blogginlägg av Magnus Bråth, grundare av Brath. Där beskriver Bråth tankarna bakom företagets arbetstider och undrar om inte Brath är först i landet med sex timmars arbetsdag.

Maria Westling, syster till Magnus Bråth och sedan årsskiftet vd för Brath, kontaktades av journalisten.

– Jag var nere i Stockholm då och blev intervjuad på telefon först men då visade det sig att han satt bara 50 meter bort, säger hon och skrattar.

Intervjun blev flitigt kommenterad på svd.se och tog fart på sociala medier. Somliga applåderar företagets policy, andra har kritiska synpunkter. Men frågan berör uppenbarligen.

– Intervjun gick som en storm på Facebook och twitter, den delades 14 000 gånger på en dag. Det pratades till och med på tunnelbanan om våra arbetstider.

Därmed var mediesnöbollen i rullning. Maria Westling har intervjuats i såväl riksmedier, till exempel Nyhetsmorgon, som lokalmedier. Amelia skriver om företaget i ett kommande nummer och under ÖA:s besök hör Tysklands motsvarighet till SVT av sig.

Så vi sitter alltså här, på arbetstid, och intervjuar Maria Westling om att en del av hennes dyrbara arbetstid går till intervjuer om företagets arbetstid. Situationen är snudd på meta-ironisk, om nu det är ett ord.

Företaget huserar i en äldre träbyggnad mitt i centrala Örnsköldsvik och flera tidigare hyresgäster har bestått av företag som vuxit sig för stora för lokalerna. Kanske sitter det expansion i väggarna.

För bara ett år sedan drog Brath i gång på allvar och sextimmarsdagen har gällt ända från start.

– Det var Magnus och vår mamma som bestämde det, själv började jag här efter tre månader. För mig med småbarn löser kortare arbetstid mycket och för barnen är det bra att inte behöva vara på dagis till fem och komma hem trötta och hungriga.

Nu jobbar här ett tiotal personer. Det senaste nyförvärvet är Caroline Danielsson som började för tre veckor sedan.

– När jag först sökte jobbet visste jag inte ens om att det var sex timmars arbetsdag så det var en jätteglad överraskning må jag säga, jag som är morgontrött, säger hon.

Brath är också i färd med att starta ett kontor i Stockholm, till att börja med bestående av två personer. Samma arbetstider kommer att gälla även där, 9–16.

Filosofin bakom sextimmarsdagen är att det är bättre att arbeta effektivt sex timmar än ineffektivt åtta timmar. Nöjda och utvilade medarbetare presterar bättre än sura och stressade.

– Vi har till exempel inga fikaraster som har en tendens att bli väldigt långa. Däremot är i alla fall jag duktig på att ta en lång lunch och gå ut på stan och äta, berättar Maria Westling.

Som vd blir det förstås lite mer än sex timmar per dag.

– Kanske jobbar jag en timme på kvällen hemifrån men det är ändå mindre övertid än jag haft på tidigare jobb.

Magnus Bråth lämnade över vd-stolen till sin matematiskt skolade syster i januari för att köpa in sig i nya företag samt ägna sig mer åt att utveckla Braths kärnverksamhet sökmotoroptimering, SEO.

Brath jobbar främst på den svenska marknaden men har sin största kund, en spelsajt, på Malta. Man har även börjat snegla på den finska och norska marknaden.

– Vi behöver inte söka kunder längre utan de kommer till oss. I vissa fall har vi även tackat nej om det är något suspekt. Vi vill heller inte växa för fort, säger Maria Westling.

Det går bra för företaget. Måhända har sextimmarsdagen bidragit till det.