Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholen i fokus på frukost med Schyman

Äta frukost med Gudrun Schyman gör inte gemene man var morgon. Men i går morse var det just vad Kramforsborna hade möjlighet till.

Inbjudare till träffen var IOGT-NTO i Kramfors, så det var inte genus utan alkohol som skulle diskuteras. Men rätt snart var Gudrun Schyman inne på kvinnors och mäns olikheter.

- Män blir ursäktade för sitt opassande beteende för att de varit berusade, sa Schyman. Kvinnor får skylla sig själva, de var ju berusade.

Bilden av en "drinkare" är traditionellt en man medan kvinnans roll är att ta hand om sin fyllsjuke make och samtidigt värna om barnen. Något som hon inte tycker är acceptabelt. Men värre tycker hon att det är att kvinnors dryckesvanor har ändrats drastiskt de senaste åren.

- Näringen, det vill säga tillverkarna av alkoholdrycker, vänder sig numera framför allt till unga flickor och kvinnor runt femtio år. Här har man hittat en stor marknad för sina produkter.

Av tradition har konsumtionen i dessa grupper varit låg, vilket man nu ser en ändring på. Baginbox-vinerna och alkoläsken ser hon som orsaken till kvinnors ökade alkoholkonsumtion.

- Vi måste våga fråga oss om det är den här utvecklingen vi vill ha, sa Gudrun Schyman. Hur mycket alkohol tål samhället?


VERONICA LANDSTRÖM