Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholen dödar i trafiken

En fjärdedel av alla som omkom i trafikolyckor inom Vägverket region Mitts område under de senaste tio åren var påverkade av alkohol.

Det visar analyser som Vägverket gjort.

- De hade en promillehalt på i genomsnitt mellan 1,5 och 2,0 promille. De var alltså rejält berusade, säger Bo Sjödin, ställföreträdande regionchef.

Den mest olycksdrabbade gruppen är ungdomar mellan 15 och 25 år. Och även där spelar alkoholen in.

- Vi har tittat på gruppen 18-24 år och varannan av de som omkom var full.

Från polisens sida är man medvetna om att det är lite si och så med nykterheten bland trafikanterna. Jan Åkersten vid trafikpolisen i Sundsvall tycker ändå att siffrorna låter höga.

- Men det är klart det är mycket rattfylleri och drograttfylleri, vi tar flera varje dag. Dessutom har vi blivit bättre på att se tecken på drograttfylleri så vi tar fler nu än tidigare, säger han.

Jan Åkersten säger också att många av rattfylleristerna finns inom missbrukarkretsar och att det kanske också kan dölja sig ett eller annat dolt självmord i statistiken.

En annan intressant sak som Vägverkets analys visar är vid vilket väglag de flesta dödsolyckorna inträffar.

- Det debatteras ju mycket nu om spårbildning, halka och liknande. Men 71 procent av dödolyckorna inträffar faktiskt när det är torrt eller blött väglag, inte när det är is och snö, säger Bo Sjödin.

Mitträckena har också haft betydelse för att minska antalet dödsolyckor. Sedan de sattes upp har dödsolyckorna i regionen minskat från 23 till 5.


MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61