Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alis hårda kamp utanför ringen

Annons

Muhammad Alis tuffaste match ägde inte rum i boxningsringen.

Den utkämpade han mot den Högsta domstolen i USA, när han vägrade slåss i Vietnamkriget.

Nu kommer filmen om den berömda händelsen.

Muhammad Alis motstånd mot Vietnamkriget på 1960-talet kostade honom flera år av karriären och han fick till och med sitta i fängelse för sin vägran att göra sin militärtjänst i Sydostasien. Men för regissören Stephen Frears handlar filmen "Muhammad Ali's greatest fight", som visas i C More på söndag, inte så mycket om boxaren själv.

För mig är det allra mest en berättelse om den amerikanska Högsta domstolen. Det intresserade mig, säger han.

Kunde inte tacka nej

Filmen, som är en spelfilm med inklippta dokumentäravsnitt, hade sin urpremiär på årets Cannesfestival. Stephen Frears, som tidigare regisserat bland annat den Oscarbelönade "The queen" fick manuset i sin hand och kunde inte tacka nej.

Om jag får ett manus som är bra, så kan jag inte säga nej.

Mångårig kamp

Filmen berättar om Alis mångåriga kamp från det att han först, på grund av sin religiösa övertygelse, vägrade att bli inkallad och fram till det att han flera år senare blev frikänd efter ett beslut i Högsta domstolen.

Han var tvungen att ge upp sin karriär under tre år, när han stod på toppen. Och han var tvungen att föra sin kamp ännu längre.

Stöder HBO

De sekvenser där Muhammad Ali syns är dokumentära klipp från diverse nyhetsprogram. I övrigt spelas rollerna av veteraner som Christopher Plummer, Frank Langella, Danny Glover och regissören Barry Levinson.

Självfallet har vi hittat på en mängd av replikerna. Vi vet vad som hände, men vi vet ju inte exakt vad som sas, säger Frears, som berättar att trots att filmen utspelas i Washington så filmade man i New York. Det är omöjligt att få film i Högsta domstolens lokaler, så för exteriörerna till det huset använde vi ett bibliotek. Det var bra att filma i New York.

Stephen Frears menar att kabelbolag som HBO gör det möjligt att göra lågbudgetfilmer i dag.

Jag stöder HBO. Dom gör filmer för vuxna.

Mer läsning

Annons